Jednotka RegioSprinter na nádraží v Třebívlicích. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Most, Lovosice - Na takzvanou Švestkovou dráhu v Ústeckém kraji se 15. prosince 2019 vrátí každodenní železniční provoz. Společnost AŽD totiž v objednávce Ústeckého kraje spustí prodlouženou linku U10 Litoměřice horní nádraží – Most. Stane se tak po dvanácti letech od doby, kdy na tehdy zastaralé a pomalé trati vlaky přestaly jezdit. Náš server se v úterý mohl exkluzivně projet mezi Lovosicemi a Třebívlicemi v soupravě, kterou se v neděli svezou první oficiální cestující.

Podle schváleného jízdního řádu každý všední den vyjede mezi Litoměřicemi horním nádražím a Mostem jedenáct párů vlaků a dalších sedm bude jezdit v úseku Litoměřice horní nádraží – Třebívlice. Nové spoje budou zastavovat ve stanicích a zastávkách: Litoměřice horní nádraží, Litoměřice Cihelna, Žalhostice, Lovosice závod, Lovosice, Sulejovice, Čížkovice, Třebenice, Třebenice město, Dlažkovice, Podsedice, Třebívlice, Židovice, Libčeves, Bělušice a Most.

Dopravu budou zajišťovat tři modernizované nízkopodlažní jednotky RegioSprinter a jedna bude v záloze. Ponesou jména Janička, Míša, Terezka a Radka. „Koupili jsme je v Německu a po modernizaci jsou vybaveny klimatizací, Wi-Fi, zásuvkami na 230 V, velkoprostorovým vakuovým WC a možností přepravy kočárků, kol a lyží. Každá jednotka pojme 65 sedících a 100 stojících cestujících,“ říká generální ředitel AŽD Zdeněk Chrdle a dodává, že podpis smlouvy s Ústeckým krajem byl podmíněn také tím, že vlaky budou jezdit rychleji než autobusy. Společnost AŽD proto trať kompletně opravila a doplnila o nejmodernější zabezpečovací zařízení, čímž se rychlost vlaků zvýšila místy až na 100 km/h.

Video

https://www.youtube.com/watch?v=kt2C71BKcKw

Ve vlacích AŽD budou platit papírové jízdenky i elektronické čipové karty Dopravy Ústeckého kraje (DÚK). Papírové jízdenky bude možné zakoupit také u průvodčích. Švestková dráha má vlastní webové stránky www.svestkovadraha.cz a je aktivní i na sociálních sítích Facebook, Instagram a Twitter.

Společnost AŽD koupila Švestkovou dráhu od státu v roce 2016 jako zbytnou. Během krátkého času ji uvedla do normového stavu, aby vybudovala zkušební polygon pro testování vlastních technologií. Současně zde začala ve spolupráci s Ústeckým krajem provozovat víkendovou turistickou linku T4 Lovosice – Most. Součástí oprav v podobě odvodnění celého tělesa dráhy, výměn pražců a kolejnic či úprav geometrické polohy koleje, byly také objekty v okolí Švestkové dráhy. Třebívlická výpravní budova se v roce 2017 dokonce umístila na druhém místě v soutěži Nejkrásnější nádraží ČR.

Obliba víkendového provozu a příslib kratších jízdních dob s moderními soupravami se staly impulsem k jednáním vedoucím k obnovení každodenního provozu v rámci linky U10 Litoměřice horní nádraží – Most. Z téměř zrušené lokální dráhy se tak během tří let stala nejmodernější regionální trat v Evropě. A to nejenom tím, že ji společnost AŽD za zhruba 100 milionů korun opravila, ale především proto, že na ní instalovala nejmodernější technologie, které dodává do zhruba 20 zemí světa.

Foto

Švestková dráha je dnes dálkově řízena z regionálního dispečerského pracoviště v Lovosicích a zabezpečuje ji plně elektronické stavědlo ESA 44. Nechybí ani jednotný evropský vlakový zabezpečovač ETCS úrovně L1, L2 (v ČR je instalován jen na koridorových tratích) a EFFECTIVE (levnější verze pro regionální dráhy). Kromě standardních venkovních prvků byly v úseku Čížkovice – Obrnice instalovány novinky, jako jsou například moderní elektronické přejezdy PZZ-J s LED výstražníky a novými typy teleskopických břeven z kompozitních materiálů či hliníku, prototypová návěstidla SNA-100 s masivní konstrukcí pro vysoké rychlosti vlaků nad 160 km/h, anebo diagnostický prostředek defektoskopie kolejnic typu FTS, který díky položenému optickému kabelu podél trati odhalí například lom kolejnice.

Zajímavou aktivitou společnosti AŽD jsou testy dronů pro vzdálenou a operativní kontrolu poruchových či jiných stavů na trati. „V rámci testů se naši odborníci zaměřují na specifikaci vlastností bezpilotních systémů a prostředků, kterými by měly být vybaveny. Cílem totiž je, aby drony dokázaly maximálně přiblížit detaily sledovaného zařízení, jako jsou návěstidla, přestavníky a tak dále, včetně odhalování vizuálních vad kolejnic a lomů. První výsledky jsou velmi uspokojivé. Pokud se nám podaří překonat legislativní překážky pro provoz dronů na železnici, jsme připraveni tuto novinku nabídnout správcům infrastruktury,“ popisuje Zdeněk Chrdle.

Společnost AŽD, která je významným českým výrobcem a dodavatelem zabezpečovací, telekomunikační a automatizační techniky se zaměřením na oblast kolejové a silniční dopravy, plánuje na Švestkové dráze postupně představit nové chytré systémy nejen pro regionální dopravu. Instalované technologie od roku 2020 umožní na Švestkové dráze mimo jiné zkoušet i autonomní vlaky, tedy vlaky bez strojvedoucích.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru