VIDEO: Na chemii jdou ve škole jinak. Základky z regionu se tu mohou inspirovat
Hodina tandemové výuky chemie. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Meziboří – Připadají vám hodiny chemie nezáživné? Vzpomínáte si na svá školní léta, že to byla hrůza, takovou výuku přetrpět? Na Meziboří se to rozhodli změnit. Byli jsme při jedné takové hodině, která vypadala úplně jinak, než si asi dokážete představit.

Na Základní škole v Meziboří tomu říkají tandemová výuka. „Nápadem naší paní učitelky bylo výuku chemie zatraktivnit. V hodině s ní vyučuje student druhého ročníku vysoké školy chemicko-technologické,“ popisuje na začátku hodiny ředitel Základní školy Meziboří Jan Peška.

Žáci pozorně sledují nenásilně vedené vyučování, dnes na téma hoření. A samozřejmě nechybí jednoduché pokusy. Hoří papírový kapesník? A shoří, když ho namočíte do lihu? A co to udělá, když ho namočíte do lihu smíchaného s vodou? Neshořel? A žáci se vzápětí dozvídají důvod. A zapisují si, co je nutné, aby vůbec začal oheň plápolat či jak ho uhasit.

Za chvilku zase sledují, že různé látky hoří při různých podmínkách. Zatímco kopeček hladké mouky nechytil, fouknutá do ohně už vzplanula. A následuje další pokus: hořící kovy. Znovu se nenásilně školáci dozvídají, jakým plamenem hoří jaký kov, a jakou má vlastně značku v periodické tabulce prvků. Magnesium si budou od této chvíle jistě pamatovat. I díky tomu, že je třeba v minerálce. Učitelka se ve výkladu a pokusech střídá a doplňuje se studentem vysoké školy.

Video

https://www.youtube.com/watch?v=xYcdokEM960

Třída, ve které jsme, je zcela nová. Škola ji rekonstruovala z daru od Nadace Unipetrol ve výši tři sta tisíc korun. Co nepadlo na přestavbu a vybavení, to pomáhá nyní zaplatit tandemovou výuku. A školáci také mohou vyjíždět na akce spojené s chemií. „Chceme chemii přiblížit dětem trochu jinak,“ dodává ředitel školy. „Mohu konstatovat, že třída je skvěle zařízená a paní učitelce poděkovat, že takovou výuku zrealizovala,“ míní Tomáš Herink, člen správní rady Nadace Unipetrol. „Přejeme si, aby tato škola ukázala v celém regionu, je se dá chemie učit a aby se tu ostatní školy inspirovaly,“ dodává s tím, že Unipetrol má ambice dokázat, aby se v celém regionu učila chemie lépe a zajímavěji. Spolupráci školy a soukromé firmy provozující u Litvínova velký chemický areál chválí i starosta Meziboří Petr Červenka. „Jsem nadšený, jak umí škola s Unipetrolem spolupracovat,“ říká starosta. I on sleduje se zaujetím výuku jinak často nepopulárního předmětu.

Hodina ubíhá velmi rychle, končí ji užitečné rady, jak se chovat v případě požáru či zranění. Po nějakém vyrušování nebylo ani vidu, ani slechu. Oči dětí byly celou dobu upřené k tabuli a ke dvojici vyučujících a se zájmem se zapojovaly. A to je cílem tandemové výuky.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru