Restaurátorské práce v kapli sv. Jakuba jsou hotové. Obnovy se dočkal také křížek v Rožanech
Křížek v Rožanech. Zdroj: www.mestosluknov.cz
Zajímavosti

Šluknov - Město Šluknov je vlastníkem kaple sv. Jakuba v místní části Císařský, která v době, kdy bylo Císařský samostatnou obcí, sloužila obyvatelům jako kostelík. Již několik let jej po etapách opravuje, přičemž v letech 2018 - 2019 (po komplexní opravě krovu a střechy a následné obnově fasády a odvodnění) došlo k obnově v regionu poměrně unikátních stropních maleb z 19. století na klenbě kostelíku.

Unikátní byla i v přeneseném slova smyslu i forma obnovy – ujali se jí totiž studenti Akademie výtvarných umění v Praze, pro které byla právě tato práce posledním stupínkem k získání restaurátorské licence. Díky pracím, které probíhaly převážně v letních a podzimních měsících obou let, mohly být obnoveny původní, v minulosti dlouhodobým zatékáním výrazně zdegradované malby. Další nemalou částí je i v letošním roce zrestaurovaná dřevěná socha sv. Jakuba, kterou si můžeme prohlédnout na čelní fasádě objektu.

Obnova této kaple se nyní již pomalu blíží ke konci, kdy bude zbývat obnova vnitřních omítek a postupné restaurování mobiliáře a vybavení. Po dokončení oprav je v plánu předání tohoto zajímavého objektu veřejnosti, ať již za účelem konání setkávání, svatebních obřadů či komorních koncertů. Pokud se chcete podívat, jak restaurování maleb dopadlo a jak vlastně kostelík vypadá pod novým kabátem, přijďte na veřejnou prohlídku, která se bude konat v neděli 15.12.2019 mezi 13. – 15. hod. Pro všechny ostatní pak informace – připravuje se fotografická výstava o obnově maleb, která bude k vidění na Šluknovském zámku.

1112slknvkz1

Stropní malby v kapli sv. Jakuba. Zdroj: www.mestosluknov.cz

A prosba od města nakonec – v kostelíku se nedochoval původní lustr. V případě že vlastníte víceramenný křišťálový lustr a mohli byste jej věnovat pro umístění v této kapli, věřte, že bude sloužit dobrému účelu a podtrhne krásu této místní památky.

Město Šluknov také v letošním roce provádělo opravu křížku za č.p. 149 v Rožanech (na propojce za bývalou školou). Na obnovu byla získána dotace Ústeckého kraje z Programu na záchranu a obnovu drobných památek a architektury dotvářející kulturní krajinu Ústeckého kraje pro rok 2019 ve výši 70.000 Kč a také příspěvek z Nadace ČEZ ve výši 90.000 Kč.

V rámci obnovy byl proveden celkový restaurátorský zásah na kamenném podstavci a přístupových schodech restaurátorem BcA. Janem Fedorčákem a odborný zásah na litinovém kříži, kterou provedl Dr. Martin Šerák. V rámci akce byl obnoven plůtek okolo křížku a umístěn infopanel. Křížek se po opravě stal vhodnou dominantou místa a rozšířil portfolio obnovených památek na území města.

Slavnostní předání obnoveného křížku obyvatelům města starostkou Mgr. Evou Džumanovou a požehnání kříži ze strany šluknovského faráře p. Pavlem Procházkou proběhne dne 16.12.2019 od 14:00 hod.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru