Doprava Ústeckého kraje: Aktuální informace o změnách tarifu a o slevách
Integrovaná doprava znamená, že na jednu jízdenku můžete jet třeba vlakem, autobusem a pak i městskou hromadnou dopravou. Foto: Oldřich Hájek
Děčín

Ústecký kraj - Od 1. září 2018 vstoupí v platnost nový tarif Dopravy Ústeckého kraje (DÚK). Hlavní změnou je zanesení nových slev nařízených státem, tedy pro děti do 18 let, studenty do 26 let a seniory nad 65 let dosáhne sleva nově 75 % z obyčejného jízdného. Ústecký kraj ve spolupráci s městy zapojenými do DÚK připravil systém slev v širším rozsahu, než vyžadují státní předpisy. Ve čtvrtek o tom informoval Zdeněk Rytíř z kanceláře hejtmana.

Rada Ústeckého kraje zavedení slev již schválila v květnu a v červnu a cestující od 1. září. využijí slevy v plném rozsahu ve vlacích, zelených autobusech, na turistických železničních i lodních linkách a také včetně jízd MHD po městech Bílina, Děčín, Chomutov, Jirkov, Litvínov, Most, Teplice, Ústí nad Labem a Varnsdorf.

„Stát chtěl pro tyto citlivé skupiny cestujících zavést slevy, ale již vůbec neřešil, aby se takové slevy poskytovaly v integrované dopravě, tedy při přestupech na MHD, ani při jízdách městskou dopravou samotnou. Dokonce při poskytnutí takové slevy i při přestupu na MHD bude stát dopravcům krátit dorovnání poskytnuté slevy. Přesto jsme se rozhodli nové slevy všem cestujícím DÚK v plném rozsahu poskytovat, a tedy i v MHD," uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Jaroslav Komínek.

Kdyby kraj takto nezasáhl, neměly být nové 75% slevy integrovanými jízdenkami a neplatily by na přestup na MHD. Například po městě Ústí nad Labem by se dalo jezdit vlakem a autobusem s touto slevou pro děti či seniory jen za 4 Kč, ale městským autobusem a trolejbusem stále za 9 Kč, pro seniory za 10 Kč, pro studenty za 18 Kč. Tím by vlastně skončila integrace pro děti, studenty a seniory, což je přesně proti zájmu kraje. Úpravou ze strany kraje zůstanou všechny jízdenky přestupní a integrované s MHD v kraji a MHD bude stát ve městech stále stejně jako regionální doprava, tedy sleva dosáhne 75 %. Nově se od září do DÚK zapojují i města Most a Litvínov, a tak i tam budou rovnou platit nové slevy pro nejmladší i nejstarší cestující.

Vzniklou ztrátu na tržbách dopravců MHD prostřednictvím měst uhradí kraj, který odhaduje, že zvýšené finanční náklady převážně pokryje státní kompenzace linek příměstských autobusů a osobní železniční dopravy (která se bude chovat podobně jako by došlo k navýšení tržeb). I tak ale kraj odhaduje, že dojde k nepokrytí ztráty z poskytování slev podle předběžných výpočtů několik milionů korun ročně. Ani příprava systému nebyla jednoduchá: za průzkumy skladby cestujících a výpočtové modely rozdělení tržeb a státní kompenzace, aby byly v souladu se státními metodikami, zaplatí kraj asi 800 tisíc korun.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru