ZAJÍMAVOST: Fasádu této polikliniky zdobí patron města. Znázorňuje boj dobra se zlem
FILIP POJER S FILIPEM UNGREM A ZDEŇKEM KRONICHEM TVOŘÍ OBŘÍ OBRAZ NA ZDI KRUŠNOHORSKÉ POLIKLINIKY. FOTO: ARCHIV FILIPA UNGRA
Zajímavosti

Litvínov – Od chvíle, kdy se na stěně litvínovské polikliniky začal objevovat obrys znázorňující boj dobra se zlem, vzbuzuje tento počin nemalý zájem. Na Mostecku jde o vůbec první mural art, neboli velkoplošnou malbu ve veřejném prostoru, která vzniká s podporou majitele objektu.

Námět je zřejmý na první pohled. Jde o ztvárnění boje archanděla Michaela, patrona Litvínova, se zlem. I blízký kostel je zasvěcen právě svatému Michaelovi archandělovi. „Měla jsem zprvu obavy, co budou chtít kluci na zeď namalovat. Bála jsem se, aby tam nebyly lebky, stříkačky či klikyháky. Musím říct, že mě velmi mile překvapili, když přišli s tímto námětem. Je s nimi úžasná spolupráci a respektují jiné názory a připomínky. Zpočátku měl být výjev velmi dramatický, po několika návrzích zvítězil ten, který nyní vzniká," popisuje vývoj námětu nástěnné malby jednatelka Krušnohorské polikliniky, s. r. o., Petra Havlová.

Za návrhem stojí Litvínovan Filip Pojer, společně s ním se na vzniku malby podílí Filip Ungr a Zdeněk Kronich. „Volba námětu byla velmi spontánní, archanděl Michael mě napadl okamžitě. Inspiraci jsem hledal v dílech dávných mistrů, nejen v obrazech, ale i sochách. Podobu mraků a skály jsem čerpal z fotografie," potvrzuje Filip Pojer.

Velkoformátovým obrazem na veřejné budově chtěl rozsvítit Litvínov. Dle diskuze na sociálních sítích se to trojici výtvarníků povedlo. „Nečekali jsme, že to bude mít až takový ohlas a těší mě, že převažují kladné reakce. Myslím, že až bude výjev celý hotový, že jeho význam pochopí i ti, kterým se námět nepozdává," doplnil Filip Ungr. 

Archanděl Michal s ďáblem nebudou jediným obrazem na poliklinice. V příštích dnech vznikne na druhé straně další dílo, ovšem s naprosto odlišnou tematikou. Autoři si námět zatím chtějí nechat jako překvapení. „Sledovat vznik obou děl mohou lidé každý den, pracujeme od rána téměř do večera," dodal Filip Ungr. Tvorba mural art je součástí Carola Art Session 2023. Běhen ní vznikne ještě řada dalších maleb v různých částech města.

Streetartová komunita v Litvínově má ve městě několik ploch určených k tvorbě graffiti, o tu nejzásadnější ale přišla se stavbou nového mostu přes Mezibořskou ulici. Filip Ungr v loňském roce vystoupil při jednání Zastupitelstva města Litvínova s tím, že je škoda, že tato skupina umělců přichází o místa, kde mohou tvořit, a že uvítají vstřícné jednání při hledání nových ploch, a to nejen pro street art, ale i právě pro mural art. Téměř okamžitě po jeho vystoupení jej oslovila jednatelka polikliniky Petra Havlová. „Budova polikliniky má fasádu v tristním stavu a já jsem chtěla s městem, jakožto zřizovatelem společnosti, vyjednat opravu. V tu chvíli jsem jen využila příležitosti a jak se říká, zabila dvě mouchy jednou ranou. Požádala jsem vedení města o finance na opravu fasády, přičemž vedení podpořilo i využití plochy k vytvoření velkoformátové malby," vzpomíná na chvíle, kdy se začal rodit tento smělý plán. Město Litvínov uvolnilo z rozpočtu částku 300 tisíc korun.

Podle autorů je životnost malby zhruba deset let.

343549988 574627184510944 8948855951822858225 n

343445128 3522496331318263 563726125356937352 n

343251495 229941683013181 2933669861575466560 n

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru