Po Dni vítězství zvítězí oblaka, připravte se na zakaboněné dny
Jaké bude v příštích dnech počasí? Ilustrační foto
Zajímavosti

Ústecký kraj - V úterý 8. května oblast vysokého tlaku, která proslunila víkend a začátek nového týdne, začne utíkat na sever, proto její moc v České republice zeslábne.

Přesto ještě druhý květnový svátek nabídne modrou oblohu a nespočet slunečních paprsků, oproti pondělku pouze s tím rozdílem, že v pozdnější fázi odpoledne dojde od východu k přibývání oblačnosti, nejdříve jen té vysoké, později se přidá i ta níže orientovaná. Na Moravě, ve Slezsku a ve východní půli Čech nepřekvapí přeháňky a bouřky, v našem regionu se úterní srážková aktivita jeví plně pasivní. Nejvyšší odpolední teploty okolo 22 až 25 °C, ráno v minimu kolem 8 až 11 °C.

Ve středu 9. května se na meteorologické scéně ukáže tlaková níže se středem někde nad severní Itálií a jejím přilehlým okolím. Do střední Evropy bude zároveň proudit vlhký vzduch z Černého moře, podmínky pro tvorbu oblaků tím pádem vskutku dobré. Po několikadenní pauze se proto připravte na lidově řečeno zakaboněný den, počínaje a konče půlnocí oblačno až zataženo. Rovněž sprchne, ať už skrze přeháňku nebo bouřku. Kdy přesně? Více méně může kdykoli, tedy i ráno. Nejvyšší odpolední teploty okolo 20 až 23 °C, ráno v minimu kolem 10 až 13 °C.

Ve čtvrtek 10. května se na charakteru počasí nic moc nezmění, důvodem jest pokračující přítomnost vlhkosti a nevýrazné (nehluboké) tlakové níže. Aneb instabilita vzduchu znovu v akci. To znamená hodně mraků a především v odpoledních hodinách značné šance na přeháňky lomeno bouřky. Zkrátka jako v tropech v průběhu letního monzunu (příliv sice teplého, avšak dosti vlhkého oceánského vzduchu), až na ty tropické hodnoty – čtvrteční denní maxima se v Ústeckém kraji budou pohybovat okolo netropických 22 až 25 °C. Ráno v minimu přinese cca 10 až 13 °C.

Leč je víkend momentálně ještě daleko, zdá se, že v čase poobědovém naservíruje 20 až 25 °C (neděle hřejivější). Protože však rozložení tlakových útvarů bude nemastným a neslaným, celodenní azuro nejspíše bude pasé, na rozdíl od kupovitých obláčků. Slunný luxus očividně skončil, na druhou stranu nežijeme v Iráku a vláhy je potřeba.

(soj)

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru