Kdy pomoci mláděti a kdy ne? Některá se bez pomoci neobejdou, neplatí to ale u všech
Ilustrační foto: Pixabay.com
Zajímavosti

ČR - Jaro je definitivně tady a s ním i čas mláďat. Záchranné stanice sdružené v Národní síti přijaly od počátku roku více než 3000 zvířat, z nichž aktuálně za prvních pár dubnových dní asi 100 mláďat. Nejčastěji to jsou malí zajíčci a veverky. Zatímco prvně jmenovaní jsou ve většině případů z přírody odebíráni zcela zbytečně, veverčata by bez pomoci uhynula.

U zajíčků ale i později srnčat platí jasné pravidlo, že pokud tato mláďata nejsou viditelně zraněná či zmateně nepobíhají, nepískají či nepronásledují lidi (známka vyhladovění, kdy přišli o matku), není třeba do jejich života nijak zasahovat. To platí i v případě, že se mláďata zajíčků vyskytují ve městech na místech, jako jsou sídliště, hřiště, zelené ostrůvky u parkovišť, nákupních center či výrobních hal a skladů. Zajíci se městskému životu velmi dobře přizpůsobili, i když na ně číhají mnohá nebezpečí. Pro člověka platí jediné – mláďat si nevšímat, hlídat si své psy a v případě, že je mládě opravdu na nevhodném místě, je možné jej o pár metrů přesunout (za pomoci prkýnka či rukavic).

Pokud se však jedná o nalezená veverčátka, ta se bez pomoci odborníků neobejdou. Malá mláďata se mimo doupě dostanou v případě, že spadnou, třeba i s hnízdem, při nepříznivých povětrnostních podmínkách, nebo tehdy, když je matka přenáší z jednoho hnízda do druhého (např. jako prevenci proti napadení parazity) a může se stát, že je vyplašena a mládě upustí. Ve většině případů jej nehledá a ono tak zůstane napospas osudu. V takovém případě je třeba rychle jednat. Mnohdy jsou nalezena mláďata jen pár dní stará a tam je třeba je urychleně zahřát a kontaktovat záchrannou stanici.

Každý laik by měl při nálezu „podezřelého“ mláděte, raději zavolat záchrannou stanici, protože rozeznat, kdy mládě potřebuje pomoc je někdy opravdu obtížné, avšak odborníci ze stanic dokážou i po telefonu dobře poradit.

Záchranné stanice teď čekají opravdu perné týdny a měsíce. Zastaví se nejdříve po prázdninách. Pokud chcete podpořit záchranné stanice, můžete poskytnout finanční dar na konto sbírky Zvíře v nouzi číslo 33553322/0800 nebo poslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS ZVIREVNOUZI 90 na číslo 87777 (platí pro všechny operátory, účtování DMS: 90 Kč, příjemce obdrží 89 Kč, službu provozuje Fórum dárců). O dalších možnostech podpory se dozvíte na stránkách www.zvirevnouzi.cz.

Autor: Zdeňka Nezmeškalová, Český svaz ochránců přírody

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru