Ministerstvo chce vytáhnout děti od počítačů do přírody. Školky, školy a ekocentra dostanou na venkovní výuku 50 milionů
Ilustrační foto
Zajímavosti

Ústecký kraj - Pořídit si na školní pozemek bylinkovou zahrádku, broukoviště, tee-pee nebo včelí úl už nemusí být pro školy jen sen. Mateřské a lesní školky, základní školy i ekocentra se nově mohou ucházet až o půl milionu korun na úpravu venkovních areálů v přírodním stylu. Vůbec poprvé vyhlašuje dnes výzvu s takovým zaměřením Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí ČR.

Ve výzvě čerpající prostředky z Národního programu Životní prostředí (NPŽP) na rozvoj environmentálního vzdělávání a výchovy u předškolních dětí a žáků základních škol se rozdělí celkem 50 milionů korun. Žádosti je možné podávat ode dneška až do 31. ledna 2018.

„Při dnešním, téměř virtuálním životním stylu našich dětí je třeba přesměrovat je ven, do přírody. Proto nabízíme školám, školkám a ekocentrům nové finanční prostředky tak, aby mohly vybudovat kvalitní technické a didaktické venkovní zázemí pro názornou ekologickou výchovu a motivovaly tak děti k zájmu o přírodu a péči o životní prostředí. Právě jeho ochrana se v dětském věku rozvíjí nejsilněji a trvá pak po celý život,“ uvádí ministr životního prostředí Richard Brabec.

„Prostředky putují mateřským školám na úpravu a vybudování hřišť a zahrad v přírodním stylu a základním školám i ekocentrům na úpravu areálů pro venkovní výuku. Tady podpoříme například začlenění bylinkových a pěstitelských zahrad, nejrůznějších přírodních prvků jako jsou skalky, jezírka, broukoviště, názorných přírodních laboratoří či venkovních učeben. K výuce může sloužit třeba tee-pee nebo jednoduchá pergola, na školním pozemku může stát prosklený kompostér, včelí úl, meteorologická budka či sbírka přírodnin, kolem vést naučná stezka,“ přibližuje aktivity, které lze z dotace financovat, ministr Brabec.

Podle typů aktivit se podpora dělí do tří skupin. Na vybudování dětských hřišť a zahrad v přírodním stylu v mateřských školách půjde z celkové alokace 20 milionů korun. Na úpravy venkovních areálů základních škol, příspěvkových a neziskových organizací zabývajících se ekovýchovou je vyčleněno 24 milionů.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru