Věra Rosenkrancová. Foto: Krajská zdravotní
Lidé

Ústí nad Labem - Nový projekt Krajské zdravotní Zdravotníkem na týden umožňuje budoucím lékařům, všeobecným sestrám a studentům ostatních zdravotnických profesí zažít praxi přímo v odděleních, o kterých uvažují na své cestě za budoucí kariérou.

První takovou stážistkou nového projektu Krajské zdravotní je paní Věra Rosenkrancová. Jelikož právě studuje kurz zubní instrumentářky, rozhodla se nastoupit na stáž do Oddělení ústní, čelistní a obličejové chirurgie v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem.

Co ji motivovalo a jaké zkušenosti si z nemocnice odnáší prozradila v rozhovoru.

Kde jste se dozvěděla o stáži Zdravotníkem na týden?

Upoutal mě příspěvek na Instagramu a hned jsem se nadchla. I přes nedostatek času jsem se rozhodla, že mi stojí za to se přihlásit. Docházím sice na svou praxi v zubním centru, kterou mám povinnou v rámci studia a jsem zároveň studující a pracující maminkou, ale chtěla jsem zjistit, jak to chodí v nemocnici. Je pravda, že na odpočinek mi teď nezbývá žádný prostor.

Co nyní studujete a proč vás zajímala další praxe krom vaší povinné?

Momentálně studuji půlroční kurz zubní instrumentářky na MS Academy v Praze. Je to velmi zajímavé studium, které bych doporučila. Zprvu jsem se studia obávala, protože jsem přišla z jiného oboru. Pokud ale máte k dispozici kolektiv sester a doktorů, kteří vás chtějí něčemu naučit, tak se není proč strachovat. Po složení zkoušek budu moci se studiem pokračovat dál. V rámci mého kurzu není ale možné pracovat na oddělení. Při své studijní praxi přijdu do kontaktu s přípravou materiálu a zubními výplněmi. Nemocnice je proti tomu adrenalin a prostředí, kde se provádí chirurgické výkony. Díky stáži jsem si chtěla rozšířit svoje zkušenosti a nečerpat jen z teoretických znalostí z kurzu nebo z mé povinné praxe.

Žijete v Ústeckém kraji nebo vás sem nalákala možnost stáže?

Žiji v Ústeckém kraji, přímo kousek od ústecké nemocnice.

Byl proces přihlášení na stáž hladký nebo jste se potýkala s administrativou?

Přihlášení bylo snadné. Vše jsem vyřídila s oddělením personální podpory a jen vyčkala na schválení.

Stačil vám týden na to, abyste poznala práci a běh oddělení? Nebo byste doporučila delší dobu stáže?

Myslím si, že za týden si člověk obrázek o chodu oddělení udělá. Já jsem ale chtěla načerpat ještě více informací a Masarykova nemocnice mi povolila přijít na další dni stáže.

Jaké byly vaše představy o tom, co během praxe zažijete? Překvapilo vás něco?

Na začátku jsem vůbec nevěděla, do co čeho jdu. Představy jsem neměla žádné. Pak mě ale překvapila vstřícnost personálu na oddělení a jejich ochota. Líbí se mi, že v nemocnici pomáhají pacientům především rychle ulevit od bolesti. Dostala jsem se vlastně k charakteru zákroků, které zbaví pacienta akutních potíží. Zákroky jsou prováděny okamžitě, pacienty nezaskočí žádná čekací doba. Pracovní prostředí je tu rychlé a flexibilní.

Kdo vás během stáže vedl a byla jste se svou mentorkou spokojená?

Vedla mě vrchní sestra. Vlastně všechny sestry mě podporovaly a motivovaly. Z vrchní sestry jsem cítila klid, a tak by to podle mě mělo být. Asi to tak není všude, ale tady jsem poznala dobré týmové prostředí.

I přes zmiňovanou únavu z vás cítím nadšení. Nalákala vás tedy stáž pro práci v oboru?

Na své cestě ještě tápu a hledám sama sebe, ale přikláním se spíš pro práci v nemocnici.

Doporučila byste stáž dalším zájemcům? A na co byste je případně upozornila?

Chtěla bych stáž určitě doporučit i ostatním studentům. Vím, že máme hodně studia a praxe, ale ta zkušenost a poznání prostředí nemocnice za to stojí. Myslím, že každý, kdo chce pracovat ve zdravotnictví by se měl stále zlepšovat a vzdělávat. Praxi v nemocnici vnímám jako nutnou součást pro získání komplexní přípravy a vzdělání.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru