VIDEO: V kraji máme jedno z nejvýznamnějších zimovišť vodních ptáků v zemi. Teď je jich tam 7300
Jezero Most je významným zimovištěm vodního ptactva. Foto: Oldřich Hájek
Děčín

Most - Nepřeberné množství ptáků lze v této době pozorovat na hladině jezera Most a v jeho těsné blízkosti. Že jde o jedno z nejvýznamnějších zimovišť vodního ptactva u nás, potvrdilo i poslední lednové sčítání, které provedli místní ornitologové.

 

„Z vodních ptáků, které jsme sčítali v rámci mezinárodního projektu, jsme napočítali skoro 7300 jedinců 27 druhů. Jsou tam druhy i velice vzácné, například dvě samice hoholky lední. To je taková arktická kachna, která k nám přiletí do republiky ani ne každý rok. A když, tak jich přiletí pět nebo deset, a my tady na jezeře máme letos dvě,“ říká ornitolog a odborný pracovník mosteckého muzea Jaroslav Bažant. Kromě toho ornitologové pozorovali třeba dva druhy potáplic a potom obrovská hejna racků, množství lysek a dalších druhů kachen.

 

Poslední pozorování potvrzuje významnou úlohu jezera Most. „Je velice významným zimovištěm. Sledujeme to už asi deset let a patří pořád během těch deseti let mezi deset nejvýznamnějších zimovišť v republice,“ dodává Jaroslav Bažant.

 

https://www.youtube.com/watch?v=jkJjH2hh2so

Možnost z blízkosti pozorovat ptactvo láká mnoho lidí. Někteří se k jezeru cíleně vydávají jen za tímto účelem a opeřencům nosí jídlo, aby je přilákali blíže.

„Doporučuje se krmit vodní ptáky zeleninou, nebo krmivem typu vařená rýže, vařené brambory neslané. Ale myslím si, že v případě mosteckého jezera neuděláme ani žádnou zásadní chybu, když jim budeme dávat tvrdé pečivo. Pokud není nějaké vyloženě prosypané solí nebo naopak sladké,“ dodává ornitolog.

Sezonně a příležitostně by taková potrava neměla ptákům ublížit. Nemají ji mít ale k dispozici neustále. To se týká lokalit, kde žijí celoročně. Značná část osazenstva ale začne jezero Most s příchodem jara zase opouštět.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru