Měj se, zimo! Češi se o víkendu mohou těšit na dvacet nad nulou
ilustrační foto: CC0
Děčín

Děčínsko - Hory pod sněhem, nížiny přechodně a decentně taktéž. Na horách víceméně pořád pod nulou, pod horami před i za rozbřesku též. Více jak čtvrt roku po Vánocích naši vlast obsadila zima a ještě ve čtvrtek se sněhové vločky snášely na Chomutov, Most, Teplice i další destinace na Podkrušnohorské magistrále. Avšak tomu už je konec. O druhém dubnovém víkendu severák dostane na frak, pořádně. Teploměry v Čechách i na Moravě totiž ukážou až dvacítku. Bohužel, bez mraků to nepůjde.

Než budeme pokračovat, tak jen pro zajímavost – ve středu 7. dubna ráno Chorvaté čelili teplotám až pod -10 °C a sníh na chvilku pokryl i Šibenik a další místa na východním pobřeží Jadranu. V sousedním Slovinsku dokonce naměřili vůbec nejnižší dubnovou teplotu za celou dobu pozorování, tedy za posledních více než 100 let. Ve vísce Nova vas na jihu Slovinska rtuť teploměru klesla až k -20,6 °C. Nutno podotknout, že Nova vas se nachází v horském údolí. Tak jako tak, pořádná kosa.

Pátek 9. dubna: Prakticky celý den bude obloha sužována oblačností vysokého patra. Oblačnost vysokého patra si neulevuje, jinými slovy nic z ní na nás nepadá, a tak budou páteční srážkové úhrny nulové. Nejvyšší odpolední teploty zamíří k hodnotám okolo 9 až 12 °C.

Sobota 10. dubna: Ani první víkendový den na sluneční paprsky příliš bohatý nebude. V Sasku hlavně ráno a dopoledne zaprší, s velkou pravděpodobností ale trochu sprchne i v Krušných horách, případně i v jejich blízkosti. Dále ve vnitrozemí severozápadních Čech ani kapka. Nejvyšší odpolední teploty okolo 13 až 16 °C, nejnižší ranní teploty kolem 4 až 1 °C.

Neděle 11. dubna: Mraky, mraky, mraky, furt jenom mraky. I v neděli. Nicméně dešťové kapky s sebou nepřinesou. Nejvyšší odpolední teploty okolo 14 až 17 °C (dále v Čechách, na Moravě a ve Slezsku místy až okolo 20 °C), nejnižší ranní teploty kolem 7 až 4 °C.

Pondělí 12. dubna: Minima kolem 6 až 3 °C, maxima okolo 16 až 19 °C – ne na severozápadě Čech. Ty si zjevně podmaní studená fronta, z čehož plynou maxima okolo skromnějších 7 až 10 °C. Večer (a dále v noci) to vypadá na chumelenici – ve všech nadmořských výškách. Teoreticky by v úterý ráno i v nížinách mohlo ležet 5 až 10 cm sněhu. Ne, nejde o vtip. Pokud už máte na svém vozidle letňáky...

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru