Stát lidem nařídil ode dneška povinné sčítání obyvatel, systém ale nefunguje. Přitom hrozí pokutami
Měli jste to zvládnout s kávičkou v ruce za pár minut. Tak alespoň vypadají propagační materiály Sčítání 2021. Ve skutečnosti je ale dlouho připravovaný systém nefunkční. Foto: scitani.cz
Děčín

Karlovy Vary - Chtěli jste si v sobotu dopoledne splnit zákonnou povinnost a účastnit se elektronicky letošního sčítání lidu? Smůla. Systém v době vydání tohoto článku, tedy okolo půl dvanácté, stále nefungoval. Za neúčast ve sčítání přitom hrozí lidem desetitisícová pokuta!

„Omlouváme se za dočasnou nedostupnost elektronického sčítacího formuláře, na zprovoznění se pracuje. Děkujeme za pochopení.“ Tuto hlášku mohou lidé sledovat v sobotu krátce před polednem. Pokud mají čas jen v tuto chvíli a chtějí se povinně sečíst, nemohou tak bohužel učinit. Elektronické sčítání probíhá na webu scitani.cz.

„Z preventivních důvodů jsme přikročili k uzavření formuláře do chvíle, než situaci důsledně vyhodnotíme a podnikneme kroky nutné k dalšímu bezpečnému provozu. Příčiny se analyzují a na zprovoznění se pracuje. Údaje z již vyplněných sčítacích formulářů nejsou nijak ohroženy,“ říká Jolana Voldánová, mluvčí projektu Sčítání 2021.

Sčítání lidu, domů a bytů 2021 začalo o půlnoci z pátku 26. na sobotu 27. března. Poprvé v historii je primárně připraveno jako online. Pro sečtení je možné využít webový formulář nebo mobilní aplikaci. Kdo se nesečte online, tomu sčítací komisař ve druhé polovině dubna předá listinný formulář.

Sčítání je povinné pro každého s trvalým bydlištěm v České republice nebo přechodným pobytem nad 90 dní. Kdo se nezúčastní, tomu hrozí až desetitisícová pokuta.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru