Jak bude? Máme před sebou letní víkend, poté se ukážou tropy
ilustrační foto: CC0
Děčín

Ústecký kraj - Léto bez extrémů. Tak by se dal shrnout průběh předposledního červencového pracovního týdne, který nabízí příjemné letní teploty, rána zalitá sluncem a trochu oblačnosti prakticky všech pater. Víkend s ničím novým nepřijde, avšak počátek posledního červencového pracovního týdne ano.

Po tropickém 20. červenci se v období od 21. do 23. července nejvyšší odpolední teploty pohybovaly nejčastěji mezi 24 až 26 °C. Teplotní rekordy se tím pádem příliš stresovat nemusely. Například v krajském městě Ústí nad Labem, konkrétně ve Vaňově, naměřili přes 35 °C – 21. 7. 1998 až 37,5 °C, 22. 7. 2015 až 36,2 °C a 23. 7. 1994 až 34,0 °C. Před pěti lety se Ústečané dočkali vůbec nejteplejšího dne, 8. srpna 2015 se rtuť teploměru zastavila na 39,1 °C. Takové horko nepamatují ani Teplice, které byly nejteplejší 20. srpna 2012, kdy zaznamenaly až 38,7 °C.

Zpět do přítomnosti:

PÁTEK 24. ČERVENCE

Nadále se budeme nalézat v nevýrazném tlakovém poli, přesněji definováno mezi tlakovou níží se středem nad severní Itálií a tlakovou níží se středem nad Botnickým zálivem (mezi Finskem a Švédskem), a v mírnějším oceánském západním proudění. Oproti čtvrtku se toho proto moc nezmění. Srážkové úhrny na většině stanic znovu zazejí prázdnotou (možná na všech, byť teoreticky by se přeháňka/bouřka objevit mohla – ale teorie je často nekompatibilní s praxí) a obloha převážně skoro jasná až polojasná, přechodně (na krátkou dobu) až oblačná. Maxima okolo 25 až 27 °C.

SOBOTA 25. ČERVENCE

Předpověď na sobotu je prakticky totožná s předpovědí na pátek, takže viz. výše.

NEDĚLE 26. ČERVENCE

Dnů zcela zalitých sluncem, jinými slovy dnů bez jediného mráčku, je v letošním létě poněkud poskrovnu. A nedělní den tuto statistiku nijak nevylepší, naopak. Důvodem bude tlakové níže postupující z Britských ostrovů přes Severní moře do západní Skandinávie. To není úplně daleko, a tak není divu, že naše nebe bude zásobovat mraky, ze kterých navíc něco skápne. Peníze ani roušky to samozřejmě nebudou. Sprchne, nikterak extrémně, ale sprchne, a to hlavně někdy mezi ránem a brzkým odpolednem. Po přechodu fronty, tzn. odpoledne, oblaků ubude. Maxima okolo 23 až 25 °C, minima kolem 17 až 15 °C.

PONDĚLÍ 27. ČERVENCE

Vypadá to, že po neděli k nám pronikne teplejší vzduch – pondělní maxima zamíří k hodnotám okolo 26 až 28 °C (a v úterý možná naměříme okolo 30 až 32 °C). Pršet zdá se nebude, azuro nicméně taktéž ne. Nevadí. Slunce v duši míti – to je oč tu jíti. Co se pondělních minim týče, nejspíše kolem 16 až 14 °C.

Stále platí, že nástup stabilního, resp. stoprocentně bezoblačného a sympaticky teplého počasí je v nedohlednu. A vzhledem ke stáří léta 2020 se nabízí otázka, kdy a zdali vůbec?

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru