Na Silvestra dorazí studená fronta. Mají se ohňostroje bát?
Sněhu je zatím poskrovnu i na horách, sotva pár centimetrů. Foto: e-deniky.cz
Děčín

Ústecký kraj - Poslední neděle roku 2019 byla docela vychlazená. Mráz panoval po většinu dne, především ale večer a ráno. Největší kosa byla v krušnohorských údolích, tzv. mrazových kotlinách, a to v první řadě v Karlovarském kraji. Někdejší obec Jelení na Karlovarsku naměřila -15 °C, stejně jako Rolava na Sokolovsku. Škoda toho sněhu, kterého je i nahoře na horách poněkud poskrovnu.

Strávil s námi (nebo my s ním?) 365 dnů, tj. 8 760 hodin, tj. 525 600 minut, tj. 3 153 600 sekund... Řeč je samozřejmě o letopočtu 2019, který nás za okamžik chtě nechtě opustí a spolu s ním i desátá léta 21. století. Vskutku, ve středu 1. ledna 2020 v 0 hodin a 0 minut se budeme zase moci poplácat a říci si: „Tak, jsem o dalších 31 536 000 000 milisekund starší.“ Když už jsme u těch milisekund. Češi se prý v průměru dožívají 76 let, tedy průměrná délka Čecha/Češky i s přestupnými roky činí asi 27 759 dnů neboli přibližně 2 398 377 600 000 milisekund. Jak je ten lidský život dlouhý!

Pondělí 30. prosince

V úvodu silvestrovsko-novoročního týdne se nad střední Evropou bude udržovat mohutná tlaková výše, jejíž střed se předtím nacházel přímo nad Českou republikou, v důsledku čehož i barometry (tlakoměry) ukazovaly hodnoty až v okruhu 1043 hPa, což je (silný) nadprůměr. Čili máte-li rádi, když chumelí, budete zklamáni. Srážky se nám opět vyhnou obloukem, tož tak. Avšak co se oblačnosti týče, tam to bude horší. Stratus ani podobná chamraď ne, ale cirrus a jeho kolegové, čímž jsou myšlena oblaka vysokého patra, ano. Prostě obloha bude zahalena takovým tím průsvitným závojem. Nejvyšší odpolední teploty okolo -2 až 2 °C.

Úterý 31. prosince (aneb Leť, ohňostroji, leť!)

Také se Vám líbí novoroční ohňostroj v Londýně, který je mimochodem oficiálně streamovaný na YouTube (stejně jako novoroční ohňostroj v Sydney)? V minulosti byl mnohokrát lehce narušen neklidným větrem. Letos to nehrozí, nad Britskými ostrovy totiž bude „sedět“ střed tlakové výše. Její vliv pocítíme také v našich končinách, a to díky její přední straně, po které k nám poteče vzduch ze Severního moře. Chtělo by se říci chladnější vzduch, jenomže hned po Vánocích do Česka natekl vzduch od severovýchodu, který je ještě chladnější. Konec okecávání, co lze čekat na Silvestra?

V noci a před východem slunce jasno, posléze přibývání oblačnosti na zataženo – viníkem jest studená fronta. Naštěstí velice slabá, již před polednem se oblačnost opět začne trhat a ze zatažena se stane plus minus polojasno. Tedy, v Krušných horách kvůli severozápadnímu větru ani tak ne, jinde však ano. Od 18 hodin dále bude zpočátku polojasno, na horách oblačno až zataženo, do půlnoci by se ale mělo všude vyjasnit. Sečteno a podtrženo, ohňostroje si budou v klidu ohňostrojovat. Nejvyšší odpolední teploty okolo 3 až 7 °C, mezi 18. hodinou a půlnocí kolem 4 až 0 °C.

Středa 1. ledna (aneb Kde mám ten vyprošťovák?!)

Kdyby ve světě počasí platilo heslo „jak na Nový rok, tak po celý rok“, Česko by se v roce 2020 proměnilo v poušť. Přímo nad naším územím totiž najdeme střed tlakové výše, ano té, která stráví Silvestra nad Irskem a Velkou Británií. Pokud se po nebi nerozprostře nízká oblačnost, můžeme se těšit na sluncem zalitý vstup do nového roku. V opačném případě... Nejvyšší odpolední teploty okolo 1 až 5 °C (při zataženu 0 až 2 °C), ráno v minimu kolem 1 až -3 °C.

Čtvrtek 2. ledna (aneb ...a je zase po všem!)

Oblast vysokého tlaku bude naším společníkem i po Novém roce. Za okny to tím pádem bude vypadat jako na Nový rok.

V NOVÉM ROCE 2020 JEN TO DOBRÉ NECHŤ VÁS PROVÁZÍ! A hlavně – mějte slunce v duši po dobu všech 366 dnů! (soj)

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru