Zvířata z hořící roubenky zachraňovali hasiči, všichni lidé byli již mimo dům. Na místo letěl vrtulník
Foto, informace: Zdroj hasiči Varnsdorf
Děčín

Dolní Podluží - Před desátou hodinou dopolední 18. září 2018 bylo oznámeno, že v Dolním Podluží, u hlavní silnice, hoří dům. Operační středisko na místo vyslalo jednotky z Varnsdorfu (profesionální i dobrovolnou) a hasiče z Dolního i Horního Podluží.

Ještě před příjezdem hasičů kouř zpozorovali dva zaměstnanci firmy Severočeské vodovody a kanalizace, kteří jen pár desítek metrů od objektu prováděli opravu potrubí. Když na místo doběhli, zjistili, že zatímco v dolním patře rodinného domu hoří, nahoře jsou uvězněné malé děti. Na nic nečekali a obyvatelce domu pomohli s jejich rychlou záchranou po žebříku.

Když na místo přijela první jednotka, všichni lidé tak již byli v bezpečí mimo objekt. O zvířatech to bohužel neplatilo a hasiči se tak kromě hašení soustředili i na záchranu koček a psů z domu.

Jedno malé štěňátko hasiči vynesli, kouř si ale bohužel vyžádal i oběti. Hasiči už nemohli pomoci kočce, psovi a křečkovi. I tak se ale snažili zvířata oživovat, prováděli masáž srdce a podávali kyslík.

Mezitím na místo dorazili zdravotníci, kteří poskytli další pomoc nadýchaným osobám a následně je převezli do nemocnice na pozorování. Dopravu na frekventované silnici řídili po dobu zásahu policisté. Proč k požáru došlo, to na místě zjišťoval vyšetřovatel požárů.

Navzdory tomu, že šlo o objekt u frekventované silnice a kouř vycházející z domu muselo vidět několik (možná desítek) projíždějících řidičů, počet oznámení na tísňovou linku byl naprosto minimální.

Vždy je dobré nespoléhat se na to, že „už určitě zavolal někdo jiný“ a tísňovou linku 150 zavolat - je lepší vědět o požáru desetkrát, než ani jednou.

Jen díky rychlému zásahu zaměstnanců SČVK, obyvatel domu a sousedů nedošlo ke ztrátám lidských životů.

Děkujeme, že nejste lhostejní, číslo 150 (potažmo 112) si pamatujete kdykoliv a kdekoliv a nebojíte se na něj zavolat. Můžete tak zachránit i lidský život.

Zdroj: hasiči Varnsdorf

K dopolednímu požáru letěl i vrtulník záchranářů z Ústí nad Labem. Prvotní informace přinesla zprávu, že došlo k popálení dítěte, tato informace se naštěstí nepotvrdila a vrtulník nemusel zasahovat. Tuto informaci k úternímu zásahu potvrdil Prokop Voleník, mluvčí krajských záchranářů.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru