VIDEO: Myšlenka na lanovku z Mariánské louky na Pastýřskou stěnu pořád žije. Přitáhne prý desítky tisíc turistů
Město Děčín. Foto: Oldřich Hájek
Děčín

Děčín - Město Děčín má šanci zařadit se mezi turisticky mimořádně atraktivní lokality díky projektu lanovky s nástupní stanicí pod zámkem na Mariánské louce a výstupní stanicí na Pastýřské stěně s restaurací, ZOO a s výhledem na nádhernou scenerii Labského údolí.

Projekt lanovky je turisticky atraktivní nejen v lokálním, ale i evropském měřítku. Projektu děčínské lanovky vyjádřily podporu evropská města jako například francouzké Loos-en-Gohelle či polské Siemianowice Śląskie. Jedná se o místa s průmyslovou minulostí, kterým se díky novým projektům podařilo zcela změnit tvář města.

O možné výstavbě lanovky na Pastýřskou stěnu se v Děčíně hovoří již několik let.

„Vybudování lanovky na Pastýřskou stěnu se v tuto chvíli jeví jako jedině možná a reálná rozvojová investice v Děčíně. Lanovka by mohla být realizována do dvou let a přinese městu jako turistická atrakce radikální zvýšení turistického ruchu samozřejmě včetně jeho druhotného efektu. Očekáváme navýšení počtu turistů, kteří navštíví město, o 200 až 300 tisíc osob ročně,“ upřesňuje záměr města Pavel Sukdol, místopředseda předsednictva Hospodářské a sociální rady okresu Děčín a člen pracovní skupiny “Lanovka Děčín”.

Video

Od stavby lanovky si pracovní skupina slibuje výraznou podporu cestovního ruchu v městě, ekonomické oživení města a jeho okolí, podporu místních podnikatelů. Lanovka má za cíl přitáhnout nejen turisty české, ale i zahraniční, podobně jako se to daří například Českému Krumlovu. Vedle toho je Děčínsko přirozeným cílem pro turisty ze sousedního Polska a Německa (Sasko).

„Předcházející návrhy selhávaly, protože nebyly dostatečně komplexní a zabývaly se pouze technickým řešením dopravy. My jsme připravili více funkcí, aby byl objekt plně využitý a zároveň atraktivní pro širší cílovou skupinu. Mimo kina a amfiteátru u spodní stanice je velkým tahákem nádherný výhled na řeku a údolí. Domnívám se, že by se lanovka mohla stát pilířem nové identity města, podobně jako jsou Eiffelovka v Paříži nebo šikmá věž v Pise,“, říká projektant a spoluautor ideového návrhu Martin Pribila. A dodává, že přesné umístění výstupní stanice bude ještě předmětem hlubší analýzy.

Celý projekt je šetrný k přírodě a respektuje ptačí oblasti v místě

Lanovka by zároveň mohla sloužit nejen jako významný turistický cíl, ale i jako nová dominanta města. V neposlední řadě zastánci lanovky akcentují i využití jako součást městské hromadné dopravy.

Samotná lanovka tohoto typu je navíc v rámci Evropy zcela ojedinělá, podobně pojatý a komplexní projekt (ale bez lanovky) se připravuje zatím pouze ve skotském Edinburghu.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru