Pár sokolů se již stará o krmení tří vylíhnutých mláďat. Foto: ORLEN Unipetrol RPA
Zajímavosti

Litvínov – V hnízdní budce na komíně teplárny litvínovské rafinerie skupiny ORLEN Unipetrol bude v následujících týdnech rušno. Po měsíčním zahřívání vajíček se sokolím rodičům vylíhla tři mláďata. Čerství rodiče budou o své mladé v následujících několika týdnech pečovat společně.

Než mláďata vyrostou a budou plně soběstačná, budou je jejich rodiče střídavě zahřívat a shánět jim potravu v podobě holubů, racků a dalších menších ptáků. Sokolí příběhy, včetně pravidelného krmení mohou diváci sledovat non-stop přes online stream.

„Stejně jako v loňském roce se i letos sokolím rodičům podařilo přivést na svět další generaci tohoto unikátního dravce. V litvínovské budce to bude již dvanáctý vyvedený vrh sokolích mláďat, z čehož máme velikou radost a těšíme se na následující týdny, kdy bude možné pozorovat jejich krmení a rychlý růst,“ říká Lucie Pražáková, ředitelka Nadace ORLEN Unipetrol.

Sokolí samice svá vejce, která snesla v březnu, zahřívala vlastním tělem necelý jeden měsíc, dokud se nevyklubala mláďata. V tu chvíli sokolím rodičům začal kolotoč starostí, a to zejména se sháněním dostatku potravy, protože mláďata ke svému viditelně rychlému růstu potřebují dostatek živin. Zhruba tři týdny po vylíhnutí se ornitologové vypraví ke hnízdu na komíně, kde mláďata zkontrolují a okroužkují odečítacími kroužky. Díky nim je později možné sokoli identifikovat a mít přehled o jejich počtech na našem území.

Mládě sokola při kroužkování v předchozích letech. Foto: ALKA Wildlife

Sokolí rodiče do okolí svého hnízda létají obstarávat potravu každý den. Tu pak přinášejí celou mláďatům, která živí nalezenou kořistí několikrát denně. „Potrava sokolů v jednotlivých areálech se velmi liší, záleží na nabídce. Někde dominují holubi a přítomnost sokola může populaci v areálech často nežádoucích holubů snížit. Nikdy ale nedojde k tomu, že by holuby úplně vyhnali či vylovili. Přítomnost sokola nevede k vyhynutí kořisti, ale k ozdravení její populace a rozvoji obranného chování, na což musí sokoli zpětně reagovat přizpůsobením taktiky lovu. Jsme tedy svědky neustálého závodu mezi predátorem a jeho kořistí,“ říká ornitolog Václav Beran ze sdružení ALKA Wildlife.

Sokolům se daří také v dalších areálech skupiny ORLEN Unipetrol. V Kralupech nad Vltavou samice snesla vajíčka v polovině března, ze kterých se před týdnem vyklubala tři mláďata. Loni tam sokolí pár odchoval čtyři mladé sokoly, stejný počet, který se podařilo odchovat také sokolím rodičům v Litvínově.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru