Foto: Zoo Děčín
Zajímavosti

Děčín - Lamy alpaky z děčínské zoologické zahrady prošly minulý týden kadeřnickým salónem. Po dvou letech absolvovaly opět sestřih srsti.

„Alpaky jsou plemeno vyšlechtěné speciálně na vlnu. Nestříhají se ale vsedě jako ovce, protože nedrží a kopou kolem sebe. Vyvazují se v leže za natažené končetiny na lana. Vypadá to sice poněkud drasticky, ale je to tak mnohem bezpečnější, jak pro střihače a jeho pomocníky, tak pro lamy samotné. Je tak menší pravděpodobnost, že by je střihač zranil strojkem,“ popsal zoolog Petr Haberland.

Foto: Zoo Děčín

Vlna z alpak má výborné vlastnosti. Uvnitř každého vlákna jsou mikroskopické vzduchové kapsy, což dává tomuto materiálu vysokou izolační schopnost a výjimečnou lehkost. Vlna je navíc hypoalergenní, a protože neobsahuje lanolin, není ani mastná.

Foto: Zoo Děčín

„Úprava jedné lamy zabrala střihači přibližně 25 minut. Z jedné lamy vážící až 65 kilogramů lze získat cca 4 kg rouna. Kvalitní prvotřídní vlny je z tohoto množství ale maximálně jeden kilogram,“ doplnil zoolog.

Foto: Zoo Děčín

Za nejkvalitnější se považuje tzv. baby vlna – tedy vlna z první střiže. Za 12 měsíců naroste jejich srst o 12 až 15 centimetrů.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru