Mláďata sokolů na komínu teplárny už mají své kroužky. I letos můžete roztomilé opeřence sledovat online
MLÁĎATA SOKOLŮ SE V KOMOŘANECH MAJÍ ČILE K SVĚTU. FOTO: UNITED ENERGY
Zajímavosti

Mostecko – Na komořanském komíně i okolo něj se ve výšce zhruba 130 m ozývá ptačí křik. Stejně tak je živo na komíně T700 v areálu litvínovského chemparku v Záluží. Jak v Komořanech, tak v Záluží se v budkách vylíhla z vajíček tři mláďata sokola stěhovavého. Ornitolog Václav Beran právě nové přírůstky sokola stěhovavého kroužkuje, což se nelíbí ani mladým opeřencům, ani jejich rodičům.

„Mláďata jsou v dobrém stavu a mají se čile k světu. Jde o dvě samičky a jednoho samečka,“ konstatoval ornitolog po akci v komořanské teplárně. Oba rodiče byli kroužkování přítomni a dávali o sobě hlasitě vědět. „Bojí se o své potomky, ale těm nic nehrozí. I když nasazování hliníkových kroužků kleštěmi vypadá dost násilně, je to bezpečné a mladé sokoly nic nebolí,“ říká Beran.

První mláďata sokola stěhovavého se v teplárně vylíhla již v roce 2014. Od té doby se v hnízdní budce vyklubalo již celkem 30 mladých opeřenců, z toho prokazatelně 19 samiček. Vzhledem k tomu že v budce nebyla tentokrát nainstalována fotopast, není jasné, zda se mláďata narodila stejnému páru. Nicméně je to pravděpodobné, protože podle ornitologů sokolí páry na jednom místě zůstávají i patnáct let. Jisté však je, že jde o příkladné rodiče, kteří se o výživu svých potomků dobře starají. Kromě klasických dlasků tlustozobých, špačků obecných a všudypřítomných holubů, posloužil jako potrava například i krásně vybarvený samec žluvy hajní.

Celý proces od zahnízdění, přes nakladení vajec až po příkladnou výchovu, mohou lidé sledovat online díky kameře na komínu T700 v chemparku v Záluží na webu www.starameseosokoly.cz. Mláďata se v Záluží vylíhla 18. dubna.

Se sdružením ALKA Wildlife spolupracuje ORLEN Unipetrol RPA od roku 2011.

Hnízdění sokolů, tedy období od námluv po vyvedení mladých, začíná obvykle na přelomu února a března. Do té doby žije sokolí pár svým obvyklým tempem. Pohybuje se ve svém teritoriu, ale hnízdo k životu nevyužívá. Samička zpravidla snáší jedno až čtyři vejce, na kterých sedí zhruba 30 dní, než se vylíhnou mláďata. Přibližně tři týdny po vylíhnutí mláďata kroužkujeme, což do budoucna slouží k objasnění původu ptáků na českém území. Během návštěvy hnízda se odhalí i jejich pohlaví.

Vylíhnutím mláďat začíná pro rodiče opravdový kolotoč starostí, jelikož potomci vyžadují pravidelnou péči. V červnu už mají dostatek sil a znalostí k tomu, aby mohla opustit hnízdo. Jejich vydatný jídelníček zahrnuje především holuby, racky, nejrůznější menší ptáky a netopýry. Mladí dravci se vydají na zkušenou do světa a po dvou až třech letech si hledají vlastní teritorium, ve kterém se dokáží uživit a přivést na svět další generaci tohoto ohroženého ptačího druhu. Sokol stěhovavý může žít až 20 let a na svá oblíbená hnízdiště se vrací celý život.

SOKOLI UNIPETROL

SOKOLI NA KOMÍNU T700 V ZÁLUŽÍ. PRINTSCREEN: WWW.STARAMESEOSOKOLY.CZ

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru