Půlka republiky bere elektřinu ze severních Čech. Komíny elektrárny jsou vidět i z Krušných hor
ELEKTRÁRNA POČERADY. FOTO: SEV.EN
Zajímavosti

Ústecký kraj, Mostecko – Už jste se těšili na jaro? Letos by si většina domácností kvůli cenám energií přála, aby bylo teplo co nejdříve a světlo co nejdéle. Zima ale ještě neřekla své poslední slovo, a měřáky se tak točí vesele dál. S padesátiprocentní pravděpodobností elektřinu do vaší sítě dodala Elektrárna Počerady.

Podle Energetického regulačního úřadu české domácnosti za rok spotřebují cca 17 TWh elektřiny. Podle Českého statistického úřadu žije v Česku 4,5 milionu domácností. Průměrná roční spotřeba tedy vychází na cca 3 800 kWh. Když to rozpočítáme na průměrnou hodinovou spotřebu, dostaneme průměrné zatížení, tedy 3800 / (24 x 365) = 0,434 kW. A když Elektrárna Počerady jede na plno, dodává do sítě až 1000 MW. Z toho vyplývá, že největší hnědouhelná elektrárna společnosti Sev.En dokáže pokrýt spotřebu až 2,3 milionu domácností, tedy poloviny všech domácností v ČR.

Elektrárna Počerady patří mezi dominanty Mostecka, společně s komíny litvínovské chemičky tvoří při pohledu z hor dobrý orientační bod.

Kromě uhelných elektráren dodávají do sítě elektřinu také jaderné (36,2 %) a dále jsou zdrojem elektrárny využívající obnovitelné zdroje energie.

Dominantním výrobcem elektřiny je nicméně akciová společnost ČEZ, která v Česku provozuje 7 uhelných, 2 jaderné, 31 vodních (z toho 3 přečerpávací), 1 paroplynovou, 12 fotovoltaických a 2 větrné elektrárny, dále 1 zdroj spalující čistou biomasu, 1 bioplynovou stanici, 3 teplárny (z toho jedna plynová) a více než 130 kogeneračních jednotek.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru