Při restaurování oltáře ve Světci objevili dokument ze 17. století. Co se tam píše?
Fotografie: Archiv Římskokatolické farnosti Teplice
Zajímavosti

Světec – Při restaurování pozdně barokního bočního oltáře Panny Marie Pasovské v kostele sv. Jakuba Většího ve Světci na Teplicku objevili pracovníci historický dokument ze 17. století.

Podle informace Roberta Kotyšana z Římskokatolické farnosti Teplice se jedná o církevní listinu, tzv. autentiku. Ta potvrzuje konsekraci (vysvěcení) oltáře pražským arcibiskupem v roce 1670 s vložením ostatků sv. Celestýna.

Na církevní listině stojí doslova: „Nejctihodnější a nejvznešenější / Svaté Říše Římské kníže a pán / pan Matouš Ferdinand (Sobek z Bílenberka JW) z Boží / Milosti a z Milosti Apoštolského stolce arci-/ biskup pražský rozený legát / Království Českého primas / Jeho císařského a královského Majestátu / rada vysvětil tento přenosný oltář/ a uzavřel do něj relikvie/ svatého Celestina roku 1670, dne / 22 září“.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru