Na zahradách se začínají objevovat první poslové jara! Může za to teplá zima, říkají botanici
Na zahradách už vykukují první sněženky. Foto: Jitka Fárová
Zajímavosti

Ústecký kraj - Není ani polovina měsíce ledna a první jarní cibuloviny už o sobě dávají vědět. Na zahradách jsou vidět sněženky. V teplejších oblastech vykvétá obvykle začátkem března. Pokud je teplé počasí, tak jsou vidět koncem února.

Cibuloviny v našich podmínkách se často vyskytují v listnatých lesích. "Jsou to například bledule a sněženky. Jejich strategie je rychle vyrazit, odkvést a vytvořit novou cibulku. Mají na to čas do té doby, pokud neobrazí nové listy na stromech," říká botanik Jan Macháček.

1101snezenka2

Na zahradách už vykukují první sněženky. Foto: Jitka Fárová

Podle odborníků je ale rozhodující počasí. "Letos si sněženky pospíšily. Poslední teplé dny je probudily k životu už teď v lednu. Jsou mrazuvzdorné, mráz nevadí. To, že rostou už nyní, svědčí o mírné změně klimatu. Klidně je ale možné, že se ochladí, ony zastaví růst a počkají na skutečné jaro," vysvětluje botanik.

V minulosti patřila sněženka podsněžník mezi nejrozšířenější jarní rostliny v Česku. V současné době se řadí mezi vzácné a částečně chráněné druhy.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru