Astronomická podívaná na obloze! Bylo vidět přiblížení Marsu a Měsíce
Konjunkce Marsu a Měsíce. Foto: Jitka Fárová
Zajímavosti

Ústecký kraj - Včera 3. ledna 2023 byla na obloze vidět konjunkce Měsíce a Marsu. Jedná se o zdánlivé přiblížení nebeských těles. To včerejší mohli lidé pozorovat pouhým okem.

"Občas ta tělesa vidíme tak, že to vypadá, že se setkají, ale je to jenom zdánlivé, protože tyto objekty jsou vzdálené od sebe velice daleko," řekl pracovník teplické hvězdárny Radim Neuvirt s tím, že Měsíc je od nás vzdálený zhruba 3 tisíce kilometrů a Mars asi 98 tisíc kilometrů.

Jev na obloze byl pozorovatelný pouhým okem. "Nedošlo totiž k zákrytu těles, ale jen v přiblížení," vysvětluje Radim Neuvirt.

K zákrytu Měsíce a Marsu došlo nedávno, konkrétně to bylo 8. prosince 2022 v ranních hodinách. Tehdy ale nebylo příznivé počasí a nebylo nic vidět.

FOTO

0401mesic2

0401mesic3

0401mesic4

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru