Čtyři výhody podnikatelského účtu pro OSVČ
Ilustrace: Pixabay.com
Zajímavosti

Jste živnostník a přemýšlíte, zda si založit podnikatelský účet? Ze zákona není nutné vést podnikatelské účetnictví mimo váš osobní účet. Přesto s sebou podnikatelský účet přináší pár výhod. Pojďme se na 4 z nich podívat.

Přehlednost

Založením podnikatelského účtu oddělíte všechny osobní transakce od těch pracovních. Snadněji se vám tak budou připravovat výpisy a materiály pro přípravu podání daňového přiznání. Nemusíte složitě filtrovat příchozí a odchozí platby spojené s podnikáním a celkově si usnadníte evidenci účetnictví. Podnikatelský účet můžete přehledně spravovat v mobilním a internetovém bankovnictví.

Oddělení soukromých a firemních transakcí

Jak už jsme zmínili výše, oddělení soukromých transakcí od firemních vám ulehčí přípravu účetní závěrky. Separované účty oceníte i v případě, kdy finanční úřad vyžaduje výpisy. Pokud máte peníze vedené pouze na jednom účtu, finanční úřad tak zároveň získá přístup k vašim soukromým platbám.

Pozor: Při exekuci nebo insolvenci vám oddělené účty nepomohou, jelikož exekutor má volný přístup k oběma účtům.

Vedení v cizích měnách

Většina běžných účtů je vedena v českých korunách, ale podnikatelský účet nabízí správu firemních transakcí i v měnách cizích. Tuto službu využijete, pokud máte zahraniční klienty nebo například nakupujete materiál v zahraničí. Dříve se za tuto službu platilo, ale v rámci konkurenčních výhod banky od vybírání poplatků postupně odstupují.

Přidané služby

Každá banka poskytuje k podnikatelským účtům další služby. Většinou mezi ně patří dostupnější kontokorent a úvěry. Vybrat si také můžete speciální pojištění svých financí. Banka CREDITAS navíc nabízí vychytané internetové bankovnictví, které vám automaticky třídí platby podle kategorie, a vy tak snadno poznáte, za co utrácíte.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru