Varnsdorf má oproti jiným městům v kraji vynikající finanční hospodaření
Ilustrační foto. Zdroj: www.varnsdorf.cz
Zajímavosti

Varnsdorf - Obce v Ústeckém kraji hospodařily v předvolebním roce 2017 téměř nejhůře ze všech krajů, a to přesto, že měly v průměru druhý nejnižší dluh na obyvatele. Varnsdorf hospodařil dobře.

V souhrnném hodnocení obcí iRating, který na základě desítek finančních i nefinančních ukazatelů posuzuje jejich ekonomickou kondici, dosáhly průměrného výsledku 4,47 bodu, což je prakticky je oproti celorepublikovému průměru (3,93 bodu) o 14 % horší výsledek. Umístily se tak na pomyslném předposledním místě před obcemi Olomouckého kraje. Čtvrtina obcí kraje získala jeden ze tří iRatingových stupňů svědčících o jejich výborné ekonomické kondici. Průměrně hospodařilo 46 % obcí a 29 % se potom ocitlo v pásmu indikujícícm špatnou ekonomickou situaci. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF – Czech Credit Bureau provedené z dat portálu www.informaceoobcich.cz obsahujícího údaje o hospodaření obcí.

„Ústecký kraj má oproti celorepublikovému průměru výrazně nižší podíl obcí s nejlepším hodnocením a naopak vysoký počet obcí, jejichž ekonomická situace není dobrá, a to přesto, že dluh obcí jako celku je v přepočtu na obyvatele druhý nejnižší ze všech krajů a že obce v kraji mají v průměru relativně vysoké rezervy na bankovních účtech,“ říká Luděk Mácha, projektový manažer služby iRating společnost CRIF – Czech Credit Bureau.

Teplice, Varnsdorf, Žatec a Bílina: města nad 10 tisíc obyvatel s iRatingem „A“

Vynikající finanční hospodaření vyjádřené nejvyšším ratingovým stupněm „A“ vykazují v Ústeckém kraji hned čtyři velká města: Teplice, Varnsdorf, Žatec a Bílina. Bílina přitom získala hodnocení „A“ podruhé v řadě. Ve skupině menších obcí od jednoho do dvou tisíc obyvatel potom vykazují vynikající a stabilní finanční hospodaření Černčice z okresu Louny, Čížkovice z okresu Litoměřice a Modlany z okresu Teplice.

iRating

iRating zahrnuje komplexní hodnocení ekonomického stavu jednotlivých obcí. U každé obce se vyhodnocuje 20 finančních a 7 nefinančních ukazatelů. Nejvýznamnějšími z nich jsou zadluženost a saldo rozpočtu. Patří sem i výše dluhové služby, která vypovídá o schopnosti obce splácet bankovní úvěry řádně podle splátkového kalendáře, nebo likvidita. Nefinanční ukazatele se týkají například základních informací o vybavenosti či infrastruktuře obce nebo věkové skladby jejího obyvatelstva.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru