Vězni, uprchlíci a nyní trestané ženy. Do areálu v Drahonicích se vrací odsouzení
Jedna z cel v Drahonicích. Foto: VS ČR
Zajímavosti

Drahonice - Areál věznice v Drahonicích na Podbořansku je opět v provozu, a to jako pobočka Věznice Nové Sedlo. Generální ředitel Vězeňské služby České republiky Petr Dohnal nově zrekonstruovaný objekt představil zástupcům okolních obcí a médiím. Drahonická věznice bude nově sloužit k ubytování odsouzených žen, její kapacita je 194 míst.

Na rekonstrukčních pracích se od března do června 2017 podílelo na 200 odsouzených z věznic Bělušice, Litoměřice, Liberec, Teplice, Stráž pod Ralskem, Všehrdy a Nové Sedlo, kteří zde odpracovali více než 18 000 hodin. „V loňském roce jsem v interview na téma přeplněnosti českých věznic řekl, že jsem drahonickou věznici v roce 2013 zavíral a patrně ji zase otevřu. Uplynulo pár měsíců a tato slova se stala skutečností," komentoval otevření věznice generální ředitel Petr Dohnal. „Vzhledem k trvalému nárustu počtu vězněných osob a potřebě rozšiřovat ubytovací kapacity, bylo nezbytné tento objekt znovu uvést do života,“ dodal Dohnal.

Celkové náklady na opravy přesáhly devět miliónů korun a díky zaměstnání odsouzených ušetřila vězeňská služba na rekonstrukci kolem 1,2 miliónu korun. Zprovoznění areálu věznice vnímají pozitivně i okolní obce. Věznice totiž patří nejen k významným zaměstnavatelům, ale také k odběratelům, kteří značně podporují podnikatelské subjekty v regionech. „Věříme, že znovuotevření věznice povede k oživení naší obce i celého regionu,“ uvedl starosta přilehlé obce Lubenec Jiří Chaloupecký.

Původní Věznice Drahonice byla zrušena 1. května 2013 na základě analýzy dopadu amnestie prezidenta republiky. V Drahonicích klesl počet vězněných osob z 296 na 170 a další provoz věznice by tak byl neekonomický. Od října 2015 do konce roku 2016 využívalo objekt v Drahonicích Ministerstvo vnitra umístění cizinců, zadržených při nelegálním pobytu na území České republiky. Od roku 2016 se v souvislosti s opětovným růstem počtu vězeňské populace začalo uvažovat o znovuotevření věznice.

(pek)

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru