VIDEOREPORTÁŽ: Na místě po staré uhelné elektrárně vyroste nové datové centrum Skupiny ČEZ
Poklep na symbolický základní kámen. Zleva: generální ředitel ČEZ ICT Services Vítězslav Bogač, místopředseda představenstva Skupiny ČEZ Martin Novák, a ředitel Elektráren Tušimice a Prunéřov Otakar Tuček. Foto: Ota Schnepp / ČEZ
Zajímavosti

Tušimice - Slavnostním poklepáním na základní kámen zahájili 13. července místopředseda představenstva Skupiny ČEZ Martin Novák, generální ředitel ČEZ ICT Services Vítězslav Bogač a ředitel Elektráren Tušimice a Prunéřov Otakar Tuček výstavbu korporátního datového centra v areálu po bývalé Elektrárně Tušimice I.

Plánovaný termín předání budovy a non-IT technologií je přelom roku 2018 a 2019. Následně bude probíhat postupná instalace a zprovoznění IT a komunikační infrastruktury a migrace aplikací. Projekt za 450 milionů korun by měl začít naostro fungovat na jaře 2019.

Umístění na tušimickém brownfieldu bylo vybráno záměrně. „Přímé napojení na elektrárnu zajišťuje datovému centru efektivní dodávku elektřiny, která představuje v dlouhodobém horizontu běžně přes dvě pětiny z celkových provozních nákladů datových center. Na opačné straně je datové centrum pro elektrárnu stabilním odběratelem,“ vysvětlil Vítězslav Bogač. Dalším důležitým aspektem je fyzické zabezpečení pozemku. Celý areál je oplocený a pod trvalým dohledem, samotný objekt datového centra bude mít navíc svůj vlastní perimetr ochrany.

Video

https://www.youtube.com/watch?v=rDEXfZvOqC0

Nové datové centrum s kapacitou provozních úložišť 2 PB (kapacita zálohovaných dat přibližně 6 PB) po uvedení do provozu postupně nahradí stávající datová centra, která si Skupina ČEZ pronajímá, a umožní zredukovat datová centra u jaderných elektráren. „Centralizace datových úložišť umožní větší flexibilitu a rychlejší implementaci nových systémů,“ říká Martin Novák. „Datové centrum v Jaderné elektrárně Temelín bude po zredukování nadále sloužit jako záložní. Dodavatelem stavební části jsou společnosti Metrostav a Altron, komplexní non IT technologické části dodají společnosti Pronix a TTC Marconi.

Výstavba datového centra je jedním z několika projektů ČEZ na využití pozemků kolem zmodernizovaných severočeských elektráren. Konkrétně v Tušimicích mají kromě korporátního úložiště dat vyrůst ještě skleníky na pěstování zeleniny. Také ty by profitovaly z levnější elektřiny na svícení, zároveň by zužitkovaly teplo z elektrárny na vytápění. „Vedle toho připravujeme v Tušimicích nakládací terminál pro export popílku a v sousední Elektrárně Prunéřov výrobnu sádrokartonu,“ nastiňuje některé plány na využití obou lokalit ředitel Elektráren Tušimice a Prunéřov Otakar Tuček.

1307vizualizace

Vizualizace nového datového centra. Zdroj: ČEZ

Třináct tisíc tun šrotu, převážně mosazi, mědi a železa, a deset tisíc tun železobetonu a cihel; to je vše, co zbylo z provozního zařízení Elektrárny Tušimice I. Její zašlou slávu dnes připomíná jen správní budova, jež čeká na své případné další využití. Demolice elektrárny firmou SUNEX začala v dubnu 2005, přičemž vyvrcholila na konci téhož roku unikátním odstřelem 196 metrů vysokého železobetonového komína. Hromady sutě a šrotu tehdy ekonomové vyčíslili na 75 milionů korun, což pokrylo náklady na likvidaci elektrárny, z níž ve finále zbyl právě jen komín. Jeho odstřel se stal veřejnou šou pro více než 10 000 diváků. Elektrárna byla v provozu 35 let, její základy hloubily bagry v roce 1960, přičemž o 45 let později ji jiné bagry srovnávaly se zemí.

„Uplynuly další roky a my jsme se právě dnes tady sešli, abychom zde opět něco vybudovali. A protože symbolem dnešní doby jsou IT technologie, je proto příznačné, že zde vznikne datové centrum Skupiny ČEZ. I když tradiční průmysl svou energetickou náročnost neustále snižuje, spotřeba elektřiny podle prognóz do budoucna poroste, částečně i kvůli novým provozům spojeným s výpočetní technikou, jako jsou právě datová centra. Modernizovaná současná Elektrárna Tušimice, do jejíž ekologizace ČEZ investoval desítky miliard korun, tak poskytne efektivně elektřinu korporátnímu datovému centru, v němž se budou soustředit všechny systémy potřebné pro fungování Skupiny ČEZ, tedy s výjimkou těch pro provoz jaderných elektráren,“ uzavřel Martin Novák.

(otys)

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru