Žaneta Tomášková si vyzvedla ve středu SPZ na své vysněné auto. Jezdí s ním sbírat odpadky. Foto: jip
Lidé

Litvínov – Když jsme na konci května představovali Žanetu Tomáškovou, nádhernou osobu s barevnými nehty, a ještě křiklavějším oblečením, která se nezalekne žádné špinavé práce a ve svém volném čase uklízí různý nepořádek, strhla se kolem ní mela. Její příběh přilákal další média včetně televizí, ale hlavně získala řadu fanoušků, kteří její činnost podporují.

Žaneta Tomášková nicméně poupravuje tvrzení, že jde o její koníček: „Mám jiné koníčky, hraju na hudební nástroje. Moje nutkání uklízet nepořádek pramení z toho, že prostě nesnáším bordel. Litvínov a celé Krušné hory jsou nádherné. Proč to tedy kazit tím, že je někde bordel?“

Sbírka na vůz obdarované vehnala slzy do očí

Žaneta Tomášková měla kolem sebe vždy řadu lidí, kteří jí přijeli po úklidu mnohokrát pomoci s odvozem pytlů plných odpadků. Celý příběh si můžete připomenout ZDE. Obrovská podpora veřejnosti nicméně vnukla jejím přátelům úžasný nápad. Alena Dalecká ze Sportareálu Klíny, kde Žaneta pracuje, oslovila portál Donio, zda by bylo možné vyhlásit sbírku, díky níž by si mohla pořídit vůz s korbou, aby nemusela pytle s odpadky vozit ve svém autě, kde běžně vozí i nákup. Sbírka okamžitě získala velkou odezvu, hned v den jejího spuštění jsme o ní taktéž informovali.

Po pár týdnech se podařilo vybrat 215 tisíc korun. A jak to celé dopadlo? „Dneska si jdu vyzvednout na úřad značky,“ hlásala s obrovským nadšením Žaneta Tomášková v úterý ráno. Ještě před obědem už nasazovala na svůj „pracovní“ vůz nové SPZ. „Pojmenovala jsem ho Vilík. Je úžasný, když projíždím městem, lidé stahují okýnka aut a ukazují palec nahoru. Auto má na střeše majáček, zapínám ho pokaždé, když chci ostatním naznačit, ať mě předjedou,“ vypráví láskyplně o svém voze.

Je to maličký piaggio porter, tedy auto s korbou. Vybrané peníze vystačily na jeho koupi, zaplacení pojistky, a ještě se pořídí speciální polepy. Samozřejmě v barvách Sportareálu Klíny, který Žanetu Tomáškovou podporuje. „Oslovila jsem také Ivetku Vaculíkovou, která má v Meziboří kavárnu, jestli by mi zvládla nakreslit logo – takovou panenku, která by byla jako já, s culíkem a v barevném oblečení, s pytlem na odpadky a prodlouženou rukou, tedy vychytávkou, kterou nepořádek sbírám,“ vypráví Žaneta Tomášková, jak svůj vysněný vůz „vytuní“.

Kromě loga chce na polepech mít poděkování všem, kteří ji ve sbírce podpořili. „Bylo neuvěřitelné sledovat, jak peníze přibývají. Já o tom neměla vůbec ponětí, až když se to spustilo, tak mě kamarádky upozornily, ať se na to podívám. A od té doby jsem každou chvíli brečela, jak moc mě to dojalo. Na druhou stranu mě trápilo, že tam bylo mnoho anonymních dárců. Co když kolek nich chodím a nemůžu jim ani poděkovat?“ vysvětlila, proč volí tuto formu. Alena Dalecká k tomu všemu nechává Žanetě ušít pestrobarevné oblečení, už i s logem panenky.

Vilík bude pestrobarevný a se speciálním boxem

Pro svůj vysněný vůz si jela do Mladé Boleslavi. Po takovém autě toužila dlouho a objevila ho už dva měsíce před sbírkou. Když se o sbírce dozvěděla, okamžitě volala prodejci, ať jí ho schová. „Smál se, že to nebude problém, protože ho stejně nikdo nechce,“ vzpomíná Tomášková. Když pak kolem vozu s nadšením poskakovala, musel se smát znovu. „Korba je maličká, vejdu se do ní jen já a možná někdo stejně malý. Abych si měla kam dát svoji prodlouženou ruku a pytle, vyrábí mi truhlář z Horního Jiřetína uzamykatelný box, který se připevní na korbu,“ vypráví o dalším vylepšení, který Vilíka čeká.

Společně už samozřejmě brázdí oblíbenu trasu z Litvínova na Klíny, kde zastaví, jakmile vidí nepořádek, napytluje ho a na korbě Vilíka odveze do sběrného dvora: „Musím říct, že jak v Hamru, tak v Meziboří jsou chlapi na sběrném dvoře úžasní. Jakmile mě vidí přijíždět, už si berou rukavice a jdou mi pomoct.“

Nečekaná pozornost má pro Žanetu ještě další přínos. Řada lidí jí píše, nebo ji zastavuje na ulici s tím, že je pro ně inspirací. „Řeknou mi, že třeba cestou na polikliniku vidí nepořádek a hned je napadne, že já bych to tam nenechala, proto sami jdou a uklidí to,“ těší ji.

Právě na infuzích ji oslovila i pacientka z Meziboří, že ji poznává a zda by se k ní mohla někdy přidat: „Když jdu sbírat nepořádek kolem silnice, tak bych s sebou nikoho nevzala, měla bych strach. Ale když jdu třeba uklízet po ulici, nebo do lesa, tak mě taková společnost potěší. Proto jsme se domluvily a vyrazily spolu od bývalého sběrného dvora ke Kauflandu.“ Nová kamarádka se ale musela brzy vyrovnat se zkušeností, která je bohužel podle Žanety běžná. Za několik dní si totiž poslaly fotky, jaký je v dané lokalitě zase nepořádek. „Dala jsem to na Facebook. Než jsem se tam během hodiny vydala, už to tam uklidily technické služby a já jsem to jen dodělala dočista. Někteří si myslí, že se snažím konkurovat technickým službám. To vůbec není pravda. Nechci, aby to někdo vnímal, že jim lezu do zelí. Jejich práce si velmi vážím. Bohužel tu žije mnoho lidí, kteří nikoliv. A pak se holt musím vydat do terénu já, protože se na to nevydržím dívat,“ uzavírá Litvínovanka.

Prodloužená ruka, pytle na odpadky a vysněný Vilík. To jsou parťáci Žanety Tomáškové. Foto: FB Žanety Tomáškové

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru