Výslech u soudu byl pro matku zemřelého chlapečka emočně vypjatý. Foto: jip
Děčín

Ústí nad Labem – Pláč a emotivní výjevy zněly ve čtvrtek soudní síní u Krajského soudu v Ústí nad Labem, kde se projednává tragický případ úmrtí čtyřletého chlapce. Toho loni v květnu bodl přítel matky v konfliktu s biologickým otcem dítěte. U soudu vypovídala matka zemřelého chlapce.

Z výpovědi ženy, která je matkou tří dětí, vyzněla celá rodinná tragédie vztahového trojúhelníku účastníků sporu. „Když jsem se seznámila s Francescem, všechny nás okouzlil, choval se jako gentleman. Po dvou měsících jsem s ním otěhotněla. Brzy se ale projevila jeho skutečná osobnost. Byl zlý, agresivní, bohužel jsem to nikdy nešla nahlásit, protože jsem neměla viditelná zranění. V ničem jsem mu nebyla dost dobrá, všude nám dělal svými výstupy ostudu, kazil i výlety. Moje dvě starší děti ho brzy přestaly mít rády a zůstávaly raději u svého otce. I malý Frankie mu po čase místo papa začal říkat bubo,“ popsala při výpovědi žena.

S obžalovaným Michalem Pokutou, který při rozepři mezi ním a biologickým otcem dítěte zasáhl nožem jejího syna, podle svých slov vyrůstala. Všechny její děti jej podle ní měly rády.

Itala dle jejích slov pojil zpočátku přátelský vztah i s obžalovaným Michalem Pokutou. „Francesco na začátku obalamutil i jeho. Byli přátelé, chodili spolu na pivo, jeli společně do Itálie pro auto. Jak se ale Francesco vybarvil, začaly konflikty i mezi nimi,“ vzpomínala žena. Ta rovněž připustila, že střídavě žila s oběma muži – tedy jak s otcem svého dítěte, tak s obžalovaným Michalem Pokutou. To ovlivnilo i poslední týdny před tragédií. „Odjela jsem s malým za Francescem do Itálie, pak jsem přijela do Čech i pro druhého syna. Pohádala jsem se s Michalem, proto jsem tam jela s tím, že budeme s Francescem žít jako rodina. Bydleli jsme v krásném domečku, měl denně navařeno. Přestala jsem kvůli němu užívat drogy, i ze dne na den kouřit. Přesto mu to bylo málo a byla jsem ta špatná. Sebral nám doklady, abychom se nemohli vrátit. Ty nám vrátil až na nátlak otce mých dvou starších dětí, který nám poslal i peníze, abychom se mohli vrátit do Čech. Z Čech jsem pak Francescovi napsala, že se s ním rozcházím,“ dodala žena. V den, kdy k tragédii došlo, si s obžalovaným Michalem Pokutou měla jít prohlédnout byt, kde budou společně žít. K tomu už nedošlo. 

Ženu soud několikrát rozvášnily dotazy, kterými se potřeboval soudce vypořádat s odlišnostmi v jejích výpovědích před soudem a krátce po činu na policii. „Nechápu, proč se mě furt ptáte! Zkuste se vcítit do mé kůže. Lidé na mě pořvávají na ulici. Propírají moji rodinu i děti na internetu, že za všechno můžu já. Ale je to všechno opačně. Já jediná byla tehdy čistá – když jsem se na policii dozvěděla, co všechno měl Francesco v sobě, byl to pro mě šok. To on mi ukradl dítě, vzal mi i jeho průkaz a dozvěděla jsem se, že měl na neděli koupené letenky. Celou dobu nám neustále vyhrožoval, měla jsem poslechnout sociální pracovnici a jít ho udat za stalking. Měli bychom klid a k ničemu by nedošlo," plakala žena u výslechu.

Před soudní síní ještě dodala, jak se celá rodina se situací vyrovnává. „Dceři trvalo déle, než pochopila, co se stalo. Syn se mě snaží držet nad vodou, chce mít veselou maminku. Naštěstí ve škole se k nim všichni chovají skvěle. Na malého stále vzpomínáme, to bolí. Jediným pozitivem je, že nás Francesko přestal obtěžovat," podotkla žena. Ať soud dopadne jakkoliv, s obžalovaným Michalem Pokutou chce zůstat. „My to zvládneme," uzavřela žena.

Soudní znalec Jiří Klose z oboru psychologie podrobil obžalovaného průzkumu loni v červenci. Foto: jip

Soudní přelíčení pokračovalo také výslechem soudního znalce z oboru psychologie, který přednesl i závěry svého kolegy z oboru psychiatrie. „Obžalovaný má hraniční poruchu osobnosti, je emočně nestabilní a histrionský (pozn. autora – sklon k dramatizaci banálních konfliktů). Jeho osobnost ovlivňuje závislost na psychostimulačních látkách, nicméně v době konfliktu užité množství neovlivnilo jeho rozpoznávací schopnosti," uvedl soudní znalec Jiří Klose. Potvrdil také, že projevená lítost nad smrtí malého chlapce není předstíraná za účelem snížení trestu.

Dále se znalec vyjadřoval k možnosti nápravy obžalovaného. „Resocializace je méně pravděpodobná s ohledem na jeho závislost na psychostimulačních látkách a dosavadní způsob života," podotkl znalec. 

Soudní přelíčení pokračuje slyšením 19. května, kdy bude vypovídat biologický otec dítěte Francesco Manigrasso. Průběh středečního jednání jsme popsali ZDE.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru