Foto: Michal Šafus (MIW), zdroj: Hasiči Varnsdorf
Děčín
Varnsdorf - Z našich příspěvků určitě víte, že jsme nalezli zalíbení v tzv. „D programu“, což je velmi zjednodušeně řečeno snaha o efektivní práci s hasební vodou (té není nikdy dost), méně námahy pro zasahující hasiče, méně způsobených škod při hasebních pracích a tak dále.
Primárně se toto téma řeší v souvislosti s lesními požáry, ale uplatnění najde i u dalších zásahů – hořící chaty, domy nebo garáže nevyjímaje. Samozřejmě vše s rozmyslem.
Zatímco v některých hasičárnách a u některých zásahů se na walkmanech jede písnička Michala Davida o sbírání „Céček“ z roku 1985, kolegové v Mikulášovicích projevili před časem zájem o tématiku moderního a efektivního hašení, a proto za nimi dnes vyrazili dva členové varnsdorfské dobrovolné jednotky. Doplnil je i nový velitel stanice ve Varnsdorfu.
Pro mikulášovické hasiče to nebylo první setkání s tímto tématem, absolvovali již návštěvu u profesionálních hasičů v Berouně – ti jsou u nás v republice průkopníky tohoto směru. V prezentaci byla přiblížena taktika zásahu, představeny byly různé technické prostředky.
Samozřejmě nic není striktní – nikdo nikdy neřekl, že je potřeba udělat tlustou čáru za minulostí a začít používat jen nový systém. Je vždy na velitelích, aby se zamysleli, jak nejlépe zásah zvládnout.
Využití „D programu“ je jen jednou z možností, jak zasahujícím hasičům ulehčit práci a nezanechat po sobě (v lese, v domě) druhotnou a zbytečnou škodu.
Venku pak proběhla i praktická ukázka nástroje Gorgui, který je velmi efektivní při likvidaci požáru porostů bez vody.
Naše spolupráce bude pokračovat i v budoucnu, kolegy jsme předběžně pozvali na praktický výcvik k nám – ten proběhne, až počasí bude moudřejší.
(Hasiči Varnsdorf)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto: Michal Šafus (MIW), zdroj: Hasiči Varnsdorf

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru