Schváleno: Vláda vyplatí 5 000 korun na dítě. Kdo má na mimořádný příspěvek nárok?
Tisková konference po jednání vlády, 1. června 2022. Zdroj: vlada.cz
Děčín

ČR - Vláda Petra Fialy učinila na jednání ve středu 1. června 2022 další důležitý krok k tomu, aby mohly nízko a středně příjmové rodiny s dětmi do 18 let dostat v létě od státu mimořádný příspěvek 5 000 korun na každé dítě. Příslušný návrh zákona schválila.

Nárok na jednorázový pětitisícový příspěvek na každé dítě budou mít ty rodiny, jejichž dítě bude před 1. červencem mladší 18 let a zároveň příjem rodiny za rok 2021 nepřesáhl jeden milion korun hrubého. Administrace příspěvku má být podle návrhu zákona co nejjednodušší, na základě čestného prohlášení. „Vláda dořešila některé legislativní detaily, které se týkají návrhu zákona o jednorázovém příspěvku na dítě, a formálně jsme tak stvrdili, že tyto rodiny budou mít nárok na mimořádný pětitisícový příspěvek na každé takové dítě. Že jsme to schválili zrovna na Mezinárodní den dětí, je shoda okolností, ale má to určitý symbolický význam,“ poznamenal předseda vlády Petr Fiala.

„Pětitisícový příspěvek je součástí našeho Deštníku proti drahotě. Nyní ho posíláme do Poslanecké sněmovny a doufám, že opoziční strany budou chtít pomoci rodinám s dětmi, samoživitelkám a samoživitelům stejně intenzivně jako my, nebudou projednávání tohoto zákona zdržovat, blokovat a že lidé opravdu budou moci tento příspěvek čerpat co nejdříve,“ podotkl premiér Fiala s tím, že právě na tyto rodiny mají současné negativní jevy – inflace, zdražování a rostoucí ceny energií – závažné dopady.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru