Jaro začne vymetenou oblohou a... dvacetistupňovým mrazem
Ilustrační foto
Děčín

Ústecký kraj - Po docela dlouhé sérii (velice) hlubokých severoatlantických tlakových níží se ujaly moci tlakové výše. Ta první, která dorazila o posledním zimním víkendu, setrvá u moci do poloviny tohoto pracovního týdne, poté ji s největší pravděpodobností vystřídá „britská“ tlaková výše, která opustí vzdušný prostor Britských ostrovů a zamíří na východ. Vzápětí ji však od západu vystřídá jiná tlaková výše. Současné dlouhodobé výhledy počítají s tlakovými výšemi až někdy do poloviny března. Nicméně nepředbíhejme. Prozatím je jisté akorát to, že první dny nastupujícího meteorologického jara budou slunečné. Avšak po ránu dosti chladné.

1. března: Jasno, pouze v oblasti Ašského výběžku a blízkého okolí (Cheb atd.) v pozdních večerních hodinách nepřekvapí trochu vysoké oblačnosti.

2. března: V průběhu středečního (brzkého) rána až dopoledne oblohu v celém Karlovarském a Ústeckém kraji (ve skutečnosti v celé západní polovině České republiky) pokryje oblačnost. Bohužel ne pouze vysoká, takže přijdeme o vitamin „sanšajn“. Pokud ale vyrazíte na Moravu nebo do Slezska, případně na západ Slovenska, sluneční brýle rozhodně přijdou vhod. Na východě Slovenska naopak nikoli, a to kvůli vyplňující se (zanikající) tlakové níži nad jižní Ukrajinou a Černým mořem. Srážky žádné.

3. března: Někdy ráno/dopoledne se vyčasí, přesněji řečeno vyjasní. Jasná až skoro jasná obloha vydrží do odpoledních hodin, kdy zase mráčků přibude. Nicméně nic z nich padat nebude, čili srážkové úhrny opět nulové.

No moment, a co teploty?! Jejda. Tady jsou:

1. března: Nejnižší ranní kolem -3 až -7 °C, nejvyšší odpolední okolo 3 až 7 °C.

2. března: Nejnižší ranní kolem -3 až -7 °C, nejvyšší odpolední okolo 3 až 7 °C.

3. března: Nejnižší ranní kolem -2 až -6 °C, nejvyšší odpolední okolo 4 až 8 °C.

A ten titulek jako co? Kde je těch minus dvacet? Nu, přinejmenším v pondělí pozdě večer se skrýval v Jizerských horách, respektive v tamních mrazových kotlinách, kde bylo až kolem -19,5 °C. Podobných hodnot bude v horských mrazových kotlinách dosaženo i v nejbližších nocích/ránech, ať už v Jizerkách nebo třeba na Šumavě. Tož tak.

Slunce v duši! (© RNDr. Ján Zákopčaník)

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru