POZOR: Tato rýže obsahuje desetinásobně překročené limity pesticidů, varuje inspekce
Foto: SZPI
Děčín

ČR - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila na trhu nevyhovující potravinu Swagat Rýže Basmati – Pure basmati rice old Crop, v balení 1 kg a 5 kg, s označením data minimální trvanlivosti do 09/2021, země původu: Indie.

Laboratorní rozbor v akreditované laboratoři SZPI v potravině potvrdil přítomnost pesticidů tricyclazole v množství 0,12 miligramů na kilogram (mg/kg) a thiametoxam v množství 0,027 mg/kg. Právní předpis stanovuje maximální akceptovatelné množství u obou látek na 0,01 mg/kg. Uváděním předmětné šarže potraviny na trh provozovatel porušil Nařízení (ES) č. 396/2005 o maximálních limitech reziduí pesticidů v potravinách.

Inspektoři SZPI uvedenou šarží potraviny odebrali v maloobchodní provozovně BOUSSAD AMIS, Spálená 89/15, Praha. Dovozcem potraviny do ČR je společnost Swagat s.r.o.

Celková velikost nevyhovující šarže je dle předložené dokumentace 1 100 kg. S kontrolovanou osobou zahájí SZPI správní řízení o uložení sankce.

0809ryzekz2

Foto: SZPI

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru