V děčínské nemocnici jednali o stavbě nového pavilonu. Prozatím se odkládá
Foto: Krajská zdravotní
Děčín

V děčínské nemocnici, která je součástí Krajské zdravotní, a.s. (KZ), se sešli zástupci jejího vedení v čele s ředitelem MUDr. Michalem Hanauerem, MBA, jenž je zároveň primářem anesteziologicko-resuscitačního oddělení, s členy představenstva KZ prof. Ing. Josefem Šedlbauerem, Ph.D., a MUDr. Ondřejem Štěrbou. Tématem jednání byla stavba v děčínské nemocnici, která byla nyní odložena.

Na konci roku 2020 představenstvo rozhodlo o zrušení veřejných zakázek na stavby v nemocnicích v Děčíně a Chomutově a o ukončení příkazní smlouvy na zajištění inženýringu v nemocnicích Ústí nad Labem, Děčín a Chomutov. Hlavním důvodem k tomuto rozhodnutí bylo nezajištění finančních prostředků na tyto záměry ve výši nejméně 1,3 miliardy korun. Realizace všech tří staveb v původně navrženém rozsahu a termínech by nejen zcela zastavila jiné investice, které je nutné provádět s ohledem na udržení rozsahu a kvality zdravotních služeb, ale ohrozila by existenčně celou ekonomiku KZ.

Představenstvo také shledalo faktické pochybnosti ve způsobu zadání veřejných zakázek k těmto akcím. Část strategických investic byla bez vysvětlení zadána jako holé stavby bez vnitřního vybavení, dodávky zdravotnických technologií jsou založeny na využití kompletátora, kvalifikační parametry pro uchazeče jsou formálně detailní. V součtu mohly tyto skutečnosti ovlivnit cenu prací a dodávek o stovky milionů korun. K plánovaným investicím nebyly provedeny ani základní úkony investičního rozhodování a v plánu financování nejsou zahrnuty vyvolané investiční výdaje.

„V představenstvu je shoda na tom, že pro udržení kvalitní a dostupné zdravotní péče se musíme postarat v první řadě o zdravotníky, o jejich dobré pracovní podmínky. Samotné stavby nových pavilonů na to nestačí. Někde jsou ale nutné, a Děčín je takový případ. V současném stavu jsme investici v žádném případě nemohli spustit, ale dali jsme si za úkol do poloviny roku společně s vedením děčínské nemocnice najít reálné řešení, které zahrne upřesnění a etapizaci stavebních akcí, financování, personální zajištění a další potřebné změny,“ shrnul závěry schůzky člen představenstva KZ prof. Ing. Josef Šedlbauer, Ph.D.

„Cílem jednání bylo seznámit členy představenstva Krajské zdravotní, a.s., se současnou situací v Nemocnici Děčín,o.z., a s důvody a nutností výstavby nového nemocničního pavilonu a také upozornění na všechna rizika nerealizování tohoto záměru. Děkujeme členům představenstva za konstruktivní přístup a pevně věříme v pozitivní výsledek celého procesu,“ uvedl ke schůzce ředitel nemocnice MUDr. Michal Hanauer, MBA. Jednání se zúčastnili také primáři oborů, kterých se investice hlavně dotýká.

Zdravotnictví je prioritou i pro vedení Ústeckého kraje. Hejtman Jan Schiller se chce se situací v nemocnici v Děčíně detailně obeznámit a hledat společně s KZ řešení, které bude všeobecně akceptovatelné.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru