FOTO: Noční zátah na vařiče pervitinu! V síti kriminalistů skončili tři muži, chytili je přímo při činu
Vařiče pervitinu zadrželi kriminalisté přímo při činu. Foto: Policie ČR
Děčín

Ústecký kraj - Tři muže zabývající se výrobou pervitinu dopadli chomutovští kriminalisté v závěru minulého týdne přímo při varu této drogy.

Osmadvacetiletý muž z Chomutova spolu se sedmatřicetiletým mužem z Mostecka měli po vzájemné domluvě pervitin vyrábět v obci na Lounsku. Podle kriminalistů k výrobě došlo nejméně ve dvou případech v průběhu října tohoto roku. V prvním případě měli dotyční vyrobit dvanáct gramů zmíněné drogy. Ve druhém případě byli výrobci při varu vyrušeni zasahujícími policisty, takže k dokončení celého procesu nedošlo.

Prostory k výrobě drogy měl dotyčným na základě dohody poskytnout šestatřicetiletý muž přímo v místě svého bydliště v jedné z obcí na Lounsku. Kromě zázemí jim měl poskytnout i část chemických látek potřebných pro výrobu. Za to od nich měl v prvním případě obdržet dva gramy získaného pervitinu.

Při čtvrtečním nočním zásahu chomutovští kriminalisté ve spolupráci s dalšími složkami chomutovské a lounské policie zadrželi podezřelé a byla provedena domovní prohlídka. "Při té bylo zajištěno větší množství chemikálií používaných k výrobě pervitinu (toluen, hydroxid sodný, kyselina chlorovodíková, kyselina fosforečná, jód) a další potřebné předměty jako baňky, topná tělesa a trychtýře, kanystry, filtrační masky a elektrický vařič, na němž se nacházel skleněný tál s tekutinou. Zajištěné věci budou předmětem dalšího zkoumání," uvedla policejní mluvčí Miroslava Glogovská.

Všichni tři muži se popsaného jednání měli dopustit i přesto, že za drogové delikty byli v nedávné minulosti odsouzeni a potrestáni, dva z nich k nepodmíněným trestům odnětí svobody. Šestatřicetiletý muž je ve zkušební době podmíněného odsouzení.

Vyšetřovatel na základě zjištěných informací zahájil trestní stíhání pro zvlášť závažný zločin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za který může soud uložit trest až do výše deseti let odnětí svobody. U všech obviněných podal vyšetřovatel podnět ke vzetí do vazby, na jehož základě byli muži v sobotu eskortováni do vazební věznice.

Kromě zmíněné trestné činnosti je nejmladší z obviněných stíhán i pro další skutek. Ten souvisí s krádeží kola v hodnotě 20 tisíc korun, ke které došlo v obci na Chomutovsku. Samotné krádeže se měla dopustit třicetiletá žena z Chomutova, která pak prostřednictvím další ženy odcizené kolo nabídla výše uvedenému 28letému muži. Ten jí měl výměnou za kolo dát pět gramů pervitinu. Kromě nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami byl kvůli tomuto jednání obviněn i z legalizace výnosů z trestné činnosti.

Žena, která měla kolo odcizit, byla obviněna z krádeže, ale také z již zmiňovaného drogového trestného činu. Část drogy získané za kolo totiž měla za protislužbu poskytnout další osobě. Trestně stíhaná je i 25letá žena, která měla výměnu kola za pervitin zprostředkovat. Těmto ženám hrozí v případě uznání viny až pětileté vězení.

foto

0311drogy

0311drogy2

0311drogy3

0311drogy4

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru