Lidé pobírající některé dávky zřejmě nebudou muset dokládat aktuální příjmy
Ilustrační foto
Děčín

ČR - Vláda v pondělí schválila návrh Ministerstva práce a sociálních věcí, který zjednoduší administrativu u některých dávek. Informovalo o tom Ministerstvo práce a sociálních věcí na svých stránkách.

Rodiny a senioři pobírající přídavek na dítě, příspěvek na bydlení nebo zvýšený příspěvek na péči nebudou muset pro nárok na výplatu ve 4. čtvrtletí dokládat Úřadu práce ČR příjmy a náklady na bydlení za 3. čtvrtletí letošního roku. Automaticky jim bude přiznána stejná výše dávek jako předchozí tři měsíce roku 2020. Úpravy musí ještě schválit Parlament ČR a podepsat prezident republiky.

Důvodem předložení této úpravy je jednak minimalizace kontaktu mezi příjemci dávek a úředníky, aby došlo k eliminaci rizik přenosu COVID-19. Dále také maximální zjednodušení a urychlení administrativy tak, aby byla zajištěna plynulá výplata dávek a potřební občané nezůstali na holičkách. Obdobná úprava platila a osvědčila se i během první vlny epidemie.

Co to znamená v praxi?

  • Všichni, kteří pobírají uvedené tři dávky, nebudou pro 4. čtvrtletí dokládat příjmy. U příspěvku na bydlení nebudou dokládat ani náklady na bydlení.
  • Pro stanovení výše a výplaty dávek za poslední čtvrtletí roku 2020 se bude vycházet z údajů o příjmech a nákladech, které byly doloženy pro nárok na výplatu a výši uvedených dávek za předchozí čtvrtletí.
  • Jedná se tedy o automatické prodloužení přiznaných dávek ve stejné výši.
  • Těm, kteří již na začátku října všechny potřebné dokumenty doložili, bude dávka přepočítána, ve zbylých případech (v tuto chvíli více než 60 %) bude přiznána stejná výše dávky jako v předchozím čtvrtletí. Návrh změny zákona nyní poputuje do Poslanecké sněmovny a měl by být projednán v legislativní nouzi.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru