Lidé se shlukují u okének před zavřenými hospodami, na testy nechodí ani objednaní
Policisté o víkendu kontrolují vládní nařízení. Foto: Policie ČR
Děčín

ČR - Policisté se v Česku o víkendu věnovali na celém území ČR kontrolám dodržování zpřísněných mimořádných opatření, zejména v souvislosti s uzavíráním provozoven ve 20 hodin.

„Ve většině případů bylo vše bez problémů, zjištěná porušení jsou v řádu desítek. Ke konfliktům docházelo jen ojediněle, nejčastěji jsme řešili oznámení, že si hosté po uzavření baru přesedli na chodník před ním. Tím však neporušili nařízená opatření, stejně tak provozovatelé, kteří poskytovali dále své služby přes výdejní okénko,“ uvedla k akci Policie ČR.

Objevuje se i jiný problém. Lidé nechodí na testy, i když musí. „Každý je povinen se podrobit laboratornímu vyšetření, které mu bylo nařízeno. Zároveň nesmí dělat nic, co by mohlo vést k dalšímu šíření nákazy. Jde o zákonnou povinnost, dle §64 zákona o ochraně veřejného zdraví. Odběrová místa mají volnou kapacitu, stejně tak laboratoře. Dle dispečinku ICŘT nepřichází ani objednaní,“ uvádí projekt Chytrá karanténa.

„Epidemiologická situace v rámci České republiky není dobrá. I nadále se potýkáme s vysokým počtem nárůstů, které mají i exponencionální charakter. Žádám všechny občany, aby respektovali opatření, která jsme zavedli, nebo zavádět budeme. Oproti minulému týdnu došlo k rozšíření krajů, které se nově řádí do červeného stupně pohotovosti. Zároveň apelujeme na všechny ve státní i soukromé sféře, aby v maximální míře využívali homeoffice,“ řekl k aktuální situaci ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Do výskytu nákazy bez komunitního přenosu, který je příznačný pro první zelený stupeň, není aktuálně zařazen žádný z krajů.

„Šíření onemocnění COVID-19, ke kterému v populaci dochází, má v pěti krajích komunitní charakter. Nárůsty pozitivně diagnostikovaných úzce souvisí s hodnotou reprodukčního čísla, které je větší než 1. Podíl zranitelných skupin mezi pacienty ale zůstává i nadále nízký,“ zmiňuje hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová.

„Nárůst s sebou nese riziko tlaku na zdravotnický systém. A to ve smyslu obsazování dostupných kapacit lůžkové péče a souvisejícímu omezování tzv. necovidové plánované péče, ke kterému již v určité míře v řadě nemocnic dochází a během října by toto omezování mohlo dále narůstat. Proto je zásadní, aby se postup nemoci v populaci zpomalil,“ řekl ke kapacitám intenzivní a lůžkové péče předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, vedoucí Klinické skupiny COVID Vladimír Černý.

Z důvodů aktuální epidemiologické situace platí od pátku 9., resp. od pondělí 12. října určitá celorepubliková opatření. Týkají se např. omezení hromadných akcí nebo školní docházky.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru