Zdeněk Pištora: Proti nesmyslům se nebojím hlasitě ozvat
foto: Mgr. Zdeněk Pištora
Děčín

Postoloprty - Oblíbený starosta městečka Postoloprty je muž mnoha činů. Není jen oblíbeným a opakovaně zvoleným tamním politikem s největším počtem preferenčních hlasů, ale „kope“ i za další obce a města ve snaze krotit přebujelý státní aparát.

Proč kandiduje jako člen hnutí Trikolóra do krajského zastupitelstva a kromě toho je i kandidátem na Lounsku do senátních voleb, vysvětlil v následujícím rozhovoru.

Jste starostou Postoloprt na Lounsku. Jaké máte zkušenosti jako člen samosprávy menšího města při jednání s krajem?

S krajem starosta každého města přijde do styku mnohokrát. A pokud je aktivní, obzvláště při zajišťování potřeb občanů, objevuje se na kraji často. Jsou to jednání ohledně dotací do kultury, do historických památek a objektů, do školství, velmi často jsem jednal o spolupráci v podpoře dobrovolných hasičů…

V našem případě jsme za poslední roky řešili s krajem navíc i zachování fotbalového hřiště, které bude muset ustoupit stavbě dálnice. Obzvláště na toto jednání jsem pyšný, protože prostřednictvím Ústeckého kraje jsme získali šedesátimilionovou dotaci na nový fotbalový areál. Vůči Ústeckému kraji musím říci, že jednání byla vždy věcná a konstruktivní, nikdy jsem se nesetkal s negativní reakcí.

Volební účast v Česku je mizerná, natož v krajských volbách. Vás čekají i volby senátní. Mohl byste krátce a jednoduše vysvětlit čtenářům, proč je důležité mít dobré zastoupení v kraji a proč by Vám měli dát hlas i jako senátorovi?

Do kraje i do Senátu kandiduji za Trikolóru hnutí občanů, která chce v první řadě „bránit zdravý rozum“. Kandiduji z pozice starosty, který moc dobře ví, jaká řehole to je, když chcete pro své město a občany něco zajistit. Města a obce (tedy samospráva) mají největší důvěru občanů. Proto my starostové musíme mluvit i do řízení kraje, protože víme, jaká je každodenní praxe v našich ulicích.

Obdobně to samozřejmě platí i pro Senát. Naši vrcholní politici velice rychle zapomínají na realitu a praxi a žijí v jakési své bublině teplé pražské kanceláře. Pokud je senátor komunikativní a aktivní, může pro svůj region zajistit soustu věcí. Ale opět trvám na tom, že i pro senátora by měl být hlavním partnerem starosta, který o potřebách občanů má největší přehled.

Ukázal jste, že se nebojíte poukazovat na nepravosti, které se vůči obcím a městu dějí. Pokud se stanete zastupitelem, budete moci zasahovat nejen do dění v Ústeckém kraji, ale i do tvorby zákonů, že?

Máte naprostou pravdu, že se jako starosta opravdu nebojím veřejně a velmi hlasitě ozývat proti nesmyslům, které dnes a denně vychází z přebujelého státního aparátu, který nemá ani potuchy o tom, co je všední realita. Vláda a potažmo i Poslanecká sněmovna se snaží samosprávu zavalit nesmyslnou horou byrokracie. Tvrdím, že v poslední době se její vztah k samosprávě dá klidně nazývat šikanou. Oni by z nás v Praze nejraději udělali poslušné „národní výbory“. Toto odmítám.

Máte možnost to řešit i s ostatními zástupci samospráv?

Ano. Jsem velmi činný i ve vrcholných orgánech Svazu měst a obcí a nevynechám jedinou příležitost na jednáních téhle organizace, abych na tyto nešvary vrcholné politiky neupozorňoval.

Kraj má i zákonodárnou iniciativu, a toho je potřeba využívat ve větší míře než dosud. Ostatně i zde je spojitost s mou kandidaturou do Senátu. Stát se snaží do komunální sféry zasahovat mnoha způsoby – ať už je to snaha oddalovat veřejné služby občanům, snaha zpoplatňovat silnice, nesmyslná byrokracie a s tím související desítky opakujících se kontrol, kriminalizace a šikanování komunálních politiků, neskutečný chaos v legislativě, žumpa v sociální oblasti (kam tečou obrovské peníze pro ty, kteří nikdy společnosti nepřispějí ani za mák), přidávání povinností a přitom ubírání kompetencí samosprávám (aniž by na to v pozici přenesené působnosti přidali obcím peníze), neskutečné rozrůstání státního aparátu a „prožírání“ peněz našeho státu, vytváření zákonů pro určitá lobby (např. návrh stavebního zákona), experimenty na dětech a školství – viz naprostý nesmysl jménem „inkluze“, snahy o rušení matrik, finančních úřadů, stavebních úřadů… Těch problémů, které si stát řeší na úkor měst a obcí je nekonečná řada.

Soustředil byste se na něco konkrétního, co Vás jako starostu velmi "pálí"?

Je to jednoznačně sociální oblast. Dokud stát nepřestane živit ty, kteří nikdy společnosti nic nepřinesou, na úkor těch, kteří každý den chodí do práce, pak můžeme klidně dál házet miliardy třeba do kanálu – vyjde to na stejno.

Zdeněk Pištora

  • narodil se v roce 1963
  • vystudoval učitelství všeobecně vzdělávacích předmětů pro 2. a 3. stupeň
  • opakovaně je starostou v Postoloprtech na Lounsku
  • člen Rady Svazu měst a obcí (SMO)
  • člen Předsednictva Komory měst SMO a místopředseda Komory měst
  • člen Školské komise SMO
  • předseda Sportovní komise Euroregionu Krušnohoří
  • člen Regionální stálé konference Ústeckého kraje

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru