V Česku přibylo nejvíc nemocných od 11. dubna! Dál platí, že za pár dní zmizí plošná povinnost nosit roušky
Ilustrační foto: CC0
Děčín

ČR, Ústecký kraj – V České republice přibylo v pátek nejvíce nemocných za poslední dva a půl měsíce. Hygienici potvrdili 168 nových případů. Pokračuje ale plán na další rozvolnění preventivních opatření.

Když 11. dubna oznámili hygienici 170 případů nákazy covid-19 za den, nebylo toto číslo překonáno několik týdnů. Až do včerejška. Mohou za to ale lokální ohniska a cílenější testování. Platí, že několik ohnisek nemoci je na Karvinsku, v Praze a také na Liberecku. V Ústeckém kraji například nepřibyl v pátek žádný případ a i dlouhodobě jsou nárůsty v jednotkách nemocných za týden.

I proto platí plán Ministerstva zdravotnictví, že 1. července skončí plošná povinnost nosit roušky. Dále budou povinné jen ve vyhrazených regionech. Mimořádná opatření se přesouvají na místní úroveň.

Již od 1. července nastane díky příznivé epidemiologické situaci dlouho očekávané zrušení plošné povinnosti nosit roušku či jinou ochranu úst a nosu ve všech venkovních i vnitřních prostorech. Povinnost nošení roušek tak zůstane výhradně v lokálních ohniscích, aby se předešlo dalšímu šíření nákazy. „S ohledem na aktuální epidemiologickou situaci uvolňujeme plošná opatření a posouváme je na lokální úroveň. Pokud k 1. červenci zůstane většina regionů bez nových případů, není namístě opatření prodlužovat v celé republice. Nošení roušek ve vnitřních prostorech nebo prostředcích hromadné dopravy by od tohoto data zůstalo už jen v regionech s vyšší incidencí covid-19. Budeme průběžně situaci v regionech vyhodnocovat a v případě, že se někde zvýší počet případů, místní hygiena přijme v dané lokalitě nezbytná opatření tak, aby situace v ČR zůstala pod kontrolou jako doposud,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Jak to bude v regionech, kde je více nemocných?

V regionech se zhoršenou epidemiologickou situací bude povinné nošení roušky přes nos a ústa při jízdě v taxislužbě, na vnitřních hromadných akcích, na venkovních hromadných akcích při vzdálenosti do 1,5 metru od jiné osoby, v prostorech kin, v divadlech a při jiných kulturních a sportovních akcích, v prostorech zdravotních a sociálních zařízení. Ochranu nosu a úst budou mít dále povinnou zaměstnanci služeb péče o tělo např. kadeřníci/e, dále zaměstnanci zařízení stravovacích služeb a jiných provozoven při kontaktu s klienty na vzdálenost do 1,5 metru a bez jiné ochrany, např. bariéry z plexiskla na pultu.

„I přesto, že se chystáme významně rozvolnit plošná protiepidemická opatření, chtěl bych na všechny apelovat, aby se i nadále vyhýbali místům se zvýšenou koncentrací osob, dodržovali hygienu rukou a pokud se necítí zdravotně dobře, aby zůstali doma a vyhledali pomoc lékaře či se obrátili na příslušnou krajskou hygienickou stanici,“ uzavřel ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru