Zoo Děčín má tři rysata!
Foto: zoo Děčín
Děčín

Děčín - Letošní rok v děčínské zoologické zahradě opravdu velmi přeje odchovům. Řadu mláďat tentokrát rozšířil pár rysů ostrovidů, který přivedl na svět 3 krásná koťata. Narodila už před měsícem, ale samice je až doteď schová-vala v porodní boudě.

„O přítomnosti rysat jsme věděli od prvního dne díky charakteristickému mňoukání koťat a také díky změně chování samice, kdy odmítala opuštět boudu. Abychom matku s mláďaty co nejméně rušili, vstupovali jsme do expozice jen kvůli krmení a nejnutnějšímu úklidu. Rysice sice už v minulosti 2x porodila, ale odchov nikdy nebyl úspěšný. Matka o mláďata nejevila žádný zájem, a proto jsme jí i z tohoto důvodu chtěli dopřát klid,“ vysvětlil vrchní chovatel Petr Haberland. „Po prvním porodu jsme koťata odebrali a zkusili je podložit pod kojící kočku zapůjčenou z děčínského útulku, ale po pár dnech uhynula. Podruhé jsme nechali vše na přírodě a opět to skončilo neúspěchem. Až třetí porod přinesl změnu v mateřských pudech samice, která už dospěla, a my jsme velmi rádi, že se nyní o mláďata vzorně stará,“ doplnil Haberland. Rysata každým dnem získávají na odvaze, vykukují z porodní boudy a vydávají se prozkoumávat její nejbližší okolí.

Chovný pár rysů ostrovidů sestavila děčínská zoo v roce 2016. Samec je pětiletý a pochází ze Zoo Liberec, samička má 3,5 roku a přicestovala ze Zoo Hluboká.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru