Děčín rozšířil bezdoplatkové zóny, nové vznikly na Starém Městě
Foto: město Děčín
Děčín

Děčín - Od 15 května 2019 došlo na území Děčína k rozšíření takzvaných bezdoplatkových zón, kdy magistrát města vyhlásil opatření obecné povahy na další problémové lokality. Děčín tak pokračuje v boji proti obchodování s chudobou.

Opatření obecné povahy bylo vyhlášeno v několika lokalitách:

Březová – úsek od křižovatky s ulicí Litoměřická po křižovatku s ulicí Růžová,

Růžová – úsek od křižovatky s ulicí Zelená ke křižovatce s ulicí Březová,

Zelená – od ulice Roudnická po křižovatku s ulicí Růžová,

Roudnická v celém úseku,

Litoměřická – úsek od křižovatky s ulicí Březová po objekt č. p. 134/96,

včetně ulic uvnitř oblasti: Oblouková, Příčná, Rakovnická, Žerotínova, Jezdecká,

Kladenská, vyjma objektů Kladenská č. p. 253 a č. p. 397, Přemyslova, Úzká, Liščí.

 

2505hroudamphasici

Město chce zlepšit podmínky pro život slušným lidem

 

„Návrh na vydání opatření obecné povahy nemá za cíl zhoršit situaci lidí, kteří v domech v této lokalitě bydlí. Na stávající nájemníky nemá opatření žádný vliv. Opatření se bude týkat pouze nově uzavíraných smluv. Žádoucím efektem je motivovat majitele nemovitostí dbát o pořádek v domech a jejich okolí a převzít tak svůj díl odpovědnosti za své podnikání, které mnohdy negativně zasahuje do života celé lokality,“ říká primátor města Jaroslav Hrouda s tím, že mezi jasné priority vedení města patří právě boj proti nepřizpůsobivým obyvatelům města a boj proti obchodování s chudobou. Město, ve spolupráci se stavebním úřadem, hasiči a městskou policií už také provádí ve vybraných domech kontroly, jedna proběhla například v Boleticích (viz foto).

Právě Děčín III totiž patří k rizikovým oblastem, na kterou se intenzivněji zaměřuje činnost děčínské městské policie i Policie České republiky. Některé objekty (např. dům na adrese Zelená 33) jsou dlouhodobě označeny jako sociálně vyloučená lokalita. S ohledem na horšící se pověst lokality je pronajímání bytů bezproblémovým nájemníkům komplikovanější, a tak se i do dříve klidných a bezpečných domů začínají stěhovat jedinci, kteří společenské normy porušují. V některých případech tvoří kompletní osazenstvo celých domů lidé závislí na sociálních dávkách, které pokrývají nadstandardně vysoké nájmy mnohdy převyšující výši nájemného požadované vlastníky v bezproblémových a vyhledávaných lokalitách města. Nadstandardnímu nájemnému ovšem zdaleka neodpovídá výše investic do obytných domů, které již podle laického odhadu chátrají mnohdy bez jakéhokoli náznaku údržby. Hygienické podmínky jsou v těchto objektech na velmi nízké úrovni. Obyvatelé Starého Města navíc velmi často poukazují na přestupky zejména proti veřejnému pořádku a občanskému soužití (zejména rušení nočního klidu, narušování občanského soužití ale i závažnější fyzické konflikty či majetkové delikty). V této souvislosti je nutné doplnit, že v lokalitě Děčín III došlo před časem k vážnému incidentu, při kterém došlo ke zranění několika návštěvníků baru.

 

Rušení nočního klidu

 

Za období od 1.1.2018 do 31.10.2018 eviduje děčínská městská policie ve výše uvedené lokalitě celkem 128 přestupků, z nichž polovinu (64) tvoří přestupky proti veřejnému pořádku.

„Typicky jde o rušení nočního klidu, znečišťování veřejného prostranství nebo vzbuzení veřejného pohoršení. Zbývající část tvoří přestupky proti občanskému soužití, majetku, porušení obecně závazných vyhlášek a přestupky podle zákona o ochraně před škodlivými účinky návykových látek,“ uvedl ředitel děčínské městské policie Marcel Horák.

Dále za uvedené období eviduje městská policie celkem 224 oznámení a stížností nejrůznějšího charakteru, přičemž převažujícím obsahem jsou nedostatky právě v oblasti veřejného pořádku a bezpečnosti (typicky rušení nočního klidu, problémy s lidmi pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek, verbální ale i fyzické napadání apod.).

V prostředí popisovaném výše žijí celé rodiny často s mnoha malými dětmi, které jsou od nejútlejšího věku přivykány životu v nevyhovujících podmínkách mnohdy bez jakéhokoli dohledu či zájmu ze strany jejich rodičů. V uvedené lokalitě lze vypozorovat časté zneužívání návykových látek, přičemž se zdaleka nejedná pouze o alkohol. V jednom z problémových domů byla před časem Policií ČR odhalena výrobna drog, které byly distribuovány zejména mezi obyvatele této lokality. Obsahem mnoha stížností je právě nezákonné nebo „pouze“ obtěžující jednání osob pod vlivem návykových látek. Vývoj dětí, které přebírají škodlivé modely chování, je tak významně ohrožován.

 

Kompletní přehled lokalit, na něž bylo na území města Děčína vyhlášeno opatření obecné povahy, najdete na webu města v tomto odkazu:

http://www.mmdecin.cz/dokumenty/cat_view/6-predpisy/524-opatreni-obecne-povahy-podle-33d-zakona-c-111-2006-sb-o-pomoci-v-hmotne-nouzi-v-platnem-zneni

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru