Děčín - Unikátní projekt „Levnější teplo a světlo pro Děčín“ představil na tiskové konferenci v Děčíně předseda představenstva TERMA Děčín Libor Štěpán. Město Děčín, jako akcionář společnosti, projekt podporuje.

Termo chce budovat vlastní síť

Technické řešení spočívá v tom, že teplárenská společnost vybuduje vlastní rozvodnou elektrickou sít a propojí domy, které vytápí, se svým zdrojem elektřiny. Elektrické kabely může snadno položit podél již vybudovaných teplovodů.

„Jako moderní teplárna vyrábíme s teplem zároveň i elektřinu. Proč ji máme prodávat energetickým společnostem, které ji přeprodají našim zákazníkům, když ji umíme dodat sami a levněji?“ říká Libor Štěpán.

Primátor Děčína Jaroslav Hrouda v této souvislosti potvrdil platnost dlouhodobé koncepce města Děčína využívat a rozvíjet systém centrálního zásobování teplem a projekt podpořil.

„Projekt je výhodný pro všechny odběratele tepla včetně města, které je nejen akcionářem společnosti TERMO, ale také jejím velkým zákazníkem. Kde to bude technicky možné, tak nabídku levnější elektřiny využijeme,“ říká Jaroslav Hrouda.

Podle náměstka primátora pro územní a investiční rozvoj Vladislava Rašky město v minulosti ve dvou blocích prodalo většinu akcií společnosti TERMO Děčín společnosti MVV Energie CZ. Ponechalo si podíl 3,1 procento akcí a jedno místo v dozorčí radě společnosti. Cílem tohoto prodeje bylo, aby soukromá společnost investovala do modernizace všech technologií a zajistila spolehlivé a ekologické zásobování teplem. Město tuto koncepci nadále podporuje.

„Investice do vybudování vlastní distribuční sítě elektřiny teplárnou je zcela v souladu se strategií města udržet a rozvíjet cenově dostupné, spolehlivé a ekologické zásobování energiemi v Děčíně,“ říká Vladislav Raška.

Levnější elektřina pro odběratele

Hlavní výhodou napojení na rozvodnou síť teplárny je dodávka levnější elektřiny. Lidem se sníží cena jak za distribuci, tak za silovou elektřinu. V součtu mohou lidé ušetřit až 20 % z celkových nákladů na elektřinu. V rámci projektu mohou jednotlivé domy napojené na soustavu centrálního zásobování teplem vybavit své domy také fotovoltaickými panely a snížit svoji závislost na externích dodávkách elektřiny a také celkové náklady na ni. Ty by mohly klesnout o dalších až 23 % oproti tomu, co lidé v běžném panelovém domě, v bytě 3 + 1, platí za elektřinu dnes. Celkové snížení nákladů za elektřinu obyvatel domů, které se napojí na rozvodnou síť teplárny, by tak

mohlo dosáhnout až 43 %. Teplárna nabízí výstavbu těchto malých fotovoltaických elektráren na klíč.

Podle Libora Štěpána bude společná nabídka tepla, teplé vody a elektřiny od TERMA vždy výhodnější než jakákoliv jiná alternativa dodávek těchto energií. „Věřím, že tato nabídka přesvědčí všechny naše zákazníky, kteří uvažují o tom, že by si vybudovali vlastní domovní kotelny a od soustavy centrálního zásobování teplem se odpojili,“ říká Libor Štěpán. Od TERMA Děčín se od roku 2014 odpojilo 15 % jejích zákazníků, všichni si v vybudovali vlastní domovní plynové kotelny.

„Od teplárny by se neměl odpojit žádný dům, pokud to pro jeho obyvatele není jednoznačně výhodné, protože každá nová domovní kotelna zhorší ovzduší ve městě a ovlivní cenu tepla pro subjekty, které dálkové teplo odebírají,“ říká Jaroslav Hrouda s tím, že lidé by měli myslet i na ekologii. Tisíce malých kotlů na tuhá paliva mohou výrazně zhoršit ovzduší ve městě, které je navíc částečně v kaňonu.

Odpojování je drahé a nevýhodné

Dosavadní odpojování od systému centrálního zásobování teplem navýšilo každoroční výdaje města a ostatních veřejných subjektů na teplo o více než 3 miliony korun.

„To jsou peníze, které pak paradoxně chybí třeba na zateplování škol nebo školek nebo na podobné úsporné projekty,“ dodává Vladislav Raška.

Libor Štěpán zároveň prezentoval výpočty, které dokládají, že teplo z domovních kotelen není levnější než teplo dodávané společností TERMO Děčín.

„Výhodnější cena je tvrzení firem, které domovní kotelny prodávají, a bytových družstev, které domy spravují. Lidé, kteří si v Děčíně pořídili domovní kotelnu, platí za teplo zhruba stejně, nebo více, než kolik by platili nám. Cena tepla se jim snížila jen opticky, protože řadu nákladů, které máme v naší ceně za gigajoul tepla započítané, oni platí v jiných položkách. Například v platbách do fondu oprav, ze kterého si plynovou kotelnu koupili, nebo v platbách na údržbu kotelny,“ říká Libor Štěpán. Jednou z dalších položek, kterou prodejci domovních kotelen do ceny tepla nerozpočítávají, jsou náklady na odpojení od soustavy centrálního zásobování teplem nebo náklady na vybudování plynové přípojky.

V případě nákladů na odpojení od centrální soustavy společnost TERMO Děčín informovala majitele a správce odpojených domů, že zahajuje přípravu demontáže technického zařízení, přes která jsou tyto domy na centrální systém zásobování teplem napojeny, a vyčíslila náklady dosahující až 200 tisíc korun. Ani majitelé, ani správci domů tyto náklady platit nechtějí.

„Postupujeme podle platné legislativy, pokud se nedohodneme, budeme se o ně soudit. Soudy v těchto případech vždy rozhodly ve prospěch tepláren,“ říká Libor Štěpán.

TERMO Děčín bude žádat také náhradu škody za ty domy, které se odpojily v rozporu s memorandem o spolupráci podepsaném roce 2015 Stavebním družstvem Děčín (SBD), městem Děčín a společností TERMO Děčín, a na jehož základě se SBD se zavázalo neodpojovat domy od teplárny a TERMO se zavázalo snížit ceny o 9,3 procenta.

„I zde předpokládáme, že pokud se nedohodneme, tak se o náhradu škody budeme soudit. Jde o 25 domů, částka, kterou budeme požadovat, se pohybuje od 35 do 200 tisíc korun za odpojený dům,“ říká Libor Štěpán.

Hrozící soudní spory se nelíbí vedení města. „Jsou to zbytečně vyhozené peníze. Vyvoláme jednání mezi teplárnou a bytovými družstvy a budeme hledat dohodu,“ říká primátor Jaroslav Hrouda.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru