Ústecký kraj – Především černá zvěř se objevuje v příměstských a městských lokalitách na severu Čech. Výjimkou ale nejsou ani lišky.

Na řadu teď přichází řada opatření, jak zabránit škodám, a v některých případech i ochránit i zdraví obyvatel.

V Ústí nad Labem byla z důvodu přemnožení divokých prasat provedena naháňka, za účelem odstřelu divočáků v obvodu Severní Terasy. Této akce se zúčastnili vedle myslivců ze spolku Diana i městští strážníci, kteří oblast naháňky uzavřeli proti vstupu nepovolaných osob. Štěstí při odstřelu stálo tentokrát na straně čuníků, neboť se podařilo ulovit pouze jednoho kance.

Z důvodu zvýšeného výskytu černé zvěře na nehonebních pozemcích se budou konat naháňky na černou zvěř a jejich odlov také v Mostě. To omezí pohyb lidí v jinak oblíbených rekreačních lokalitách. 17. listopadu v okolí takzvaného cirkuplasu v Čepirozích, 1. prosince na Matyldě a Širokém vrchu a 29. prosince na Resslu a Hořanské cestě v okolí autodromu.

Co hledají divočáci a další zvěř mezi lidmi? "V dnešní zemědělci zničené krajině už nenajdou tolik potravy. Právě okolí těch měst a hlavně místa, kde jsou zahrádky, to je láká," uvedl pro televizi Nova a na serveru TN.cz Miloš Fischer, jednatel Českomoravské myslivecké jednoty.

V Litvínově strážníci v tomto týdnu upozornili, že se zde přemnožily lišky. Napadení agresivní liškou oznámil muž, kterého šelma pokousala ve Voigtových sadech. To je park v samém centru dvacetitisícového města. Strážníci kontaktovali myslivecký spolek. V současné době se na území ČR nevyskytuje vzteklina. Lišky jsou ale přemnožené a ztrácí plachost. Na setkání s liškou upozorňovali strážníky obyvatelé Litvínova opakovaně.

Podle našich informací bylo zvíře o několik dní později odstřeleno na okraji sídliště v Tylově ulici.

Mediálně nejsledovanější případ zaujímá veřejnost už několik týdnů na Valašsku, tam se potuluje dokonce mladý medvěd.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru