Zapojte se do projektu Tvoříme Děčín: Můžete rozhodnout o využití části rozpočtu
Zdroj: www.mmdecin.cz
Děčín

Děčín - Participativní rozpočet je proces, v rámci kterého mohou obyvatelé města diskutovat a rozhodovat o využití části rozpočtu na konkrétní projekty navrhnuté veřejností. V uplynulém ročníku vyčlenilo město ze svého rozpočtu pět miliónů korun. Lidé podali 39 návrhů, realizace se dočkalo 11 z nich. Na další ročník počítá radnice se stejnou částkou.

Děčín patří mezi města, která věnují na participativní rozpočet poměrně štědrou část svého rozpočtu. V přepočtu na jednoho obyvatele je to 101,- Kč. V procentuálním vyjádření je to pak 0,66 procent z celkových výdajů města. Ve srovnání stejně velkých měst využívajících participativního rozpočtu v počtu podaných návrhů byl lepší pouze Chomutov. Podle agentury Agora, která s městem na projektu spolupracuje se nejméně občanů zapojilo do fáze hlasování o podaných návrzích. Nyní město připravuje další ročník. Ten odstartuje v říjnu.

„Vyhodnotili jsme první ročník a upravili jsme harmonogram tak, aby každá strana měla dostatek prostoru. Lidé musejí mít čas zpracovat své nápady, město pak potřebuje čas na přípravu a úpravu projektů na samotnou realizaci. Bylo by také skvělé, kdyby se do rozhodování zapojilo více občanů,“ řekl Jiří Anděl, náměstek primátorky.

Lidé budou moci začít s přípravou svých návrhů. V říjnu také proběhne setkání kompetentních pracovníků s občany, kteří mají zájem podílet se na zkvalitňování místa, kde žijí. Po posouzení realizovatelnosti dojde na webu projektu Tvoříme Děčín k jejich zveřejnění. Podmínky pro zapojení do projektu a harmonogram procesu naleznete na www.participativni-rozpocet.cz/tvorimedecin nebo na Facebooku Tvoříme Děčín. V následujících vydáních Zpravodaje budeme informovat o úspěšných zrealizovaných projektech. Veřejné setkání proběhne v přednáškovém sále městské knihovny 26. září v 17 hodin.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru