Litvínovské krajkářky se scházejí ve spolku jménem Herdulky. Svou práci pravidelně prezentují v zámku Valdštejnů. Foto: jip
Co se chystá

Litvínov – V sobotu 28. října se veřejnosti představí krušnohorská krajka při nevšední módní přehlídce a výstavě. Týž den čeká na registrované účastníky již 8. mezinárodní krajkářské sympózium. V neděli 29. října otevře veřejnosti své brány nedělní škola paličkování pro děti i dospělé. Bohatý dvoudenní program se koná pod mottem "Krajka - moderní módní doplněk".

Bohatý víkendový program je rozdělen na dvě části – pro širokou veřejnost a pro registrované účastníky.

V sobotu 28. října se uskuteční na nádvoří zámku Valdštejnů nevšední módní přehlídka krajky jako doplňku současného oděvu i účesů. Zájemci z řad veřejnosti ji mohou zhlédnout hned ve dvou časech, a to od 11 a 16 hodin. V prostorách zámku pak budou mít zájemci možnost prohlédnout si výstavu krajek určených pro odívání i jako dekoraci pro moderní byt.

Sobotní program uzavře večerní světelný průvod zámeckým parkem se slavnostním hudebním doprovodem "Musikkorps" města Olbernhau.

Na neděli 29. října je v litvínovském zámku od 10 do 14 hodin připravena veřejná nedělní škola paličkování pro děti i dospělé. Doprovázet ji bude prodejní nabídka krajkářských výrobků.

Litvínov přiláká krajkářské mistry

Registrovaní účastníci se mohou kromě výše uvedeného programu těšit v sobotu 28. října také na seminář o minulosti, současnosti i trendech krušnohorské krajky, odborné přednášky a prezentace českých a německých krajkářek i krajkářů. V rámci semináře se budou prezentovat dodavatelé nití a dalšího materiálu. Akci registrovaných účastníků uzavře společenský večer s rautem.

Hosty sympozia budou jak naši čeští sousedé – paličkářky z Mostu, krajkářky z Oblastního muzea v Chomutově s přehlídkou šité krajky, tak z celé oblasti Krušných hor. Historické krajky z českého Krušnohoří představí v rámci výstavy též Regionální muzeum v Teplicích. Nebudou však chybět ani účastníci z krajkou proslulého Vamberecka. Přijedou rovněž hosté ze Slovenska a z Německa (Saska a Hamburku).

Hlavním organizátorem akce je Partnerský spolek Litvínov, o. p. s., a pod jeho křídly působící paličkářský Klub Herdulky. Na organizaci se významným způsobem podílejí Krušnohorské noviny/Erzgebirgs-Zeitung (Českojiřetínský spolek) a Destinační agentura Krušné hory.

Akce probíhá v rámci připomenutí 30 let partnerství měst Litvínov-Olbernhau, které organizačně zaštiťuje právě Partnerský spolek Litvínov, a to v rámci festivalu Sklizně a řemesel, který pořádá město Litvínov. Takže k vidění budou také sklo, keramika, dřevo a další řemeslné výrobky, na programu jsou i ochutnávky regionálních jídel. Nebude chybět ani vlastnoruční dlabání podzimních dýní a další program pro děti.

Dny krušnohorské krajky se konají díky finanční podpoře partnerů, jimiž jsou Ústecký kraj, Česko-německý fond budoucnosti a MAS Naděje.

Formulář pro registrované účastníky sympózia: https://www.krusnohori.cz/dny-krusnohorske-krajky

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru