30+1 akce na víkend! Přinášíme pořádnou nálož adventních tipů na volný čas
Ilustrační foto: CC0
Co se chystá

Ústecký kraj - Předvánoční čas láká na setkávání s rodinou či přáteli a toho si můžete užít na mnoha adventních akcích, které se budou v našem kraji o víkendu konat.

Bude ale prostor i pro sport, například se bude konat pochod z Božího daru, noční běh v Mostě, či s čelovkami v Teplicích, výšlap na Říp. Bude se konat mnoho adventních koncertů a představení. Můžete také hodovat, nejen při ochutnávkách adventních dobrot na mnoha vánočních trzích, ale dobrým tipem je jistě i skvělé menu vyhlášené teplické restaurace. Podívejte se, jaké akce budou o víkendu 7. a 8. prosince v našem kraji probíhat:

Lounsko

LOUNSKÁ RADNICE zve v sobotu od 9 do 12 hodin do atria, kde vás čekají různé stánky s vánočními dobrotami a speciální vánoční lounské pivo.

OBLASTNÍ MUZEUM LOUNY představí v sobotu vánoční dekorace, které se vyráběly ve viktoriánských dobách před více než stoletím a na program Hravá sobota. Otevřeno bude od 10 do 17 hodin.

MĚSTSKÁ KNIHOVNA LOUNY zve v sobotu od 10 do 17 hodin do lounského parku, kde proběhne adventní tržnice s vánočními ozdobami, cukrovím, výrobky Spolku paní, dam a dívek, knihy pro děti i dospělé, rukodělné dílny – výroba ozdob, andělů, vánočních přání, psaní dopisů Ježíškovi. Kavárna bude otevřena po celou dobu akce. Vstup je zdarma, platba za jednotlivé dílny na místě.

NA NÁMĚSTÍ SVOBODY V ŽATCI si přijďte v sobotu od 16 hodin poslechnout české i světové koledy. V 17 hodin uslyšíte pražskou mobilní zvonkohru.

MĚSTYS NEPOMYŠL NA PODBOŘANSKU chystá na sobotu Mikulášský jarmark, který zahájí v půl jedné poutní mše v kostele. Během odpoledne vystoupí například Heidi Janků, Petr Kolář, Žihelský sbor a pěvecký sbor Egeria. Součástí programu bude rozsvícení stromečku a navštívit můžete i komentované prohlídky k restaurovaným malbám v kostele.

TVRZ V DIVICÍCH NA LOUNSKU láká v sobotu na adventní koncert Lenky Fišarové. Jde o exkluzivní adventní recitál Radky Fišarové v Barokní maštali, Ničeho nelituji – pocta Édith Piaf. Přivane nezaměnitelnou vůni Francie a bude doplněný o výběr klasických vánočních melodií. Zazní světoznámé písně nejen z repertoáru královny šansonu Édith Piaf, ale také Charlese Aznavoura či Jacquesa Brela. Nenechte si ujít jedinečné představení jedné z našich nejlepších šansoniérek, která svým vystoupením dokáže dodat tu správnou noblesu a francouzský šarm. Českou Édith Piaf doprovází vynikající běloruský akordeonista Aliaksandr Yasinski a kytarista Miroslav Linka. Od 14 hodin bude otevřeno hlavní nádvoří, Ateliér a výstava betlémů, koncert bude zahájen v 18 hodin. Vstupné na hlavní nádvoří tvrze a výstavu betlémů 70 Kč (s platnou vstupenkou na koncertní recitál vstup zdarma). Ke každé vstupence šálek divického bylinného čaje zdarma!



Chomutovsko

V KADANI budete mít možnost vyzkoušet si BRUSLENÍ NA SYNTETICKÉM LEDU se švýcarskou technologií Glice. Kluziště je ekologické, nepotřebuje k provozu vodu ani teploty pod nulou. Otevře se tuto v sobotu na historickém náměstí u radnice a bude velké 20 x 10 metrů. K bruslení vám budou stačit obyčejné brusle, ale je potřeba je mít nabroušené.

BOŽÍ DAR ZVE NA POCHOD. V sobotu se můžete od 11 hodin vydat pěšky z Božího Daru do Oberwiesenthalu. V kostele Martina Luthera v Oberwiesenthalu si vychutnejte hudbu,Rybovu Českou mši vánoční. Startovné je 50 Kč nebo 2 EUR a jde na obnovu kostela sv. Anny v Božím Daru. V Božím Daru můžete navštívit v době od 10 do 17 hodin Ježíškovy vánoční trhy s krušnohorskými produkty.

V sobotu zajeďte DO PERUCE, KDE SE KONÁ PŘEDVÁNOČNÍ TRŽNICE v Pensionu Za Dubem v Peruci, a to od 12 do 15 hodin. Vstup volný.

V neděli můžete zavítat v době od 13 do 19 hodin na ADVENTNÍ PROHLÍDKY NA ZÁMKU ČERVENÝ HRÁDEK U JIRKOVA. Rezervujte si raději předem místa na tel. 724527913. Vstupné je 200 Kč pro dospělé, 100 Kč pro děti.

Mostecko

Na mosteckém 1. NÁMĚSTÍ POKRAČUJÍ VÁNOČNÍ TRHY s připraveným doprovodným programem. V sobotu je připraveno od 17 hdin vystoupení MARTIN RUFER QUARTET – vánoční hity v moderním jazzovém aranžmá. Od 18 hodin zazpívá ALŽBĚTA KOLEČKÁŘOVÁ – finalistka SuperStar 2011.

Oblastní muzeum a galerie v Mostě zve veřejnost v sobotu od 10 do 18 hodin na DEN SVATÉHO MIKULÁŠE 2019, tradiční adventní slavnost v mosteckém muzeu. Bude zde Fler jarmark na půdě, budou se konat koncerty, divadlo, představí se řemeslníci, také Dětský koutek SPgŠ Most, Dětský koutek nově vznikající demokratické ZŠ a MŠ Spojené světy, také Perníková dílna a mnoho dalšího. Nenechte si v muzeu ujít ve stejný den i část jedinečnou výstavu paličkářek z Mostu s ukázkami paličkování. Vstupné neuvedeno.

V neděli se můžete v Mostě od 17 hodin zúčastnit běžeckého závodu CHRISTMAS NIGHT RUN. Nejdříve se zahřejí děti na 1km trati a pak v centru startují dospělí na večerní 5 km dlouhé trase. Každý účastník musí mít na hlavě povinnou čelovou svítilnu. Může se vyzdobit Santa čepičkou, nebo jiným vánočním kreativním kostýmem. Můžete se těšit na vánoční atmosféru po celé trati a v cíli originální medaile a občerstvení včetně svařáku pro každého.

Program pro děti připravila na sobotu OBEC OBRNICE. Od 10:00 hodin čeká v budově Integrovaného centra volnočasových aktivit místní chlapce a děvčata divadelní představení O hloupém čertovi. Po veselém pohádkovém příběhu na lidové motivy, v němž se to hemží nadpřirozenými bytostmi, následuje mikulášská nadílka. Obě tyto akce finančně podpořil Ústecký kraj.

Na tradiční ROZSVÍCENÍ VÁNOČNÍHO SMRKU na náměstí před základní školou zve v neděli místní i přespolní vedení obce Obrnice. Samotnému aktu předchází od 17:00 hodin zábavní program se zpíváním koled a vánočních písní a koncertem muzikálového zpěváka, herce a moderátora Tomáše Löbla. Program bude zpestřen ohňovou a laserovou show i ohňostrojem. Kdo se přijde pobavit, může se těšit na čaj či svařák na zahřátí a vánoční perníčky vyrobené místními hospodyňkami.

Teplicko

V Teplicích zavítejte o víkendu do ZAHRADNICTVÍ DVOŘÁK A SYN. Zhlédněte dechberoucí vánoční dekorace a prožijte nádhernou atmosféru času před Vánocemi a pořiďte si zde něco krásného pro vánoční výzdobu Vašeho bytu či domu, nebo krásný vánoční strom. Na každý víkend zde připravili i doprovodný program. V sobotu 7. a v neděli 8. prosince bude provázet vaše nákupy v době od 14 do 18 hodin živá hudba a po celý den se budou konat vánoční trhy. Těšit se ale můžete i na malování skleněných ozdob, kreativní dílnu, ve které se budou tvořit pískové obrázky a vyrábět vánoční dekorace. Na své si přijdou i vaše chuťové pohárky. Hrobské uzeniny nabídnou zboží pro váš stůl, Moštárna Louny nabídne ochutnávky svých výrobků. Vstup zdarma.

Máme tip i pro gurmány. Pokud holdujete skvělému jídlu, jistě vás potěší NOVÉ ZIMNÍ MENU, které pro vás připravil šéfkuchař Jacob se svým týmem v restauraci J&J LAGARTO v teplickém nákupním centru Fontána. Co příjemně polechtá vaše chuťové pohárky? Třeba Kachní prso sous vide, s houbovým kroupetto, grilovaným hřibem, a parmezánovými chips, nebo Jehněčí kolínko, bramborové nočky, kořenová zelenina, šalotka, smetanovo-vinná omáčka s koprem, třeba si vyberete i Dančí hřbet, celerové pyré, bramborovo-mandlové krokety, mléčná pěna, švestková omáčka, dalším skvělým pokrmem jistě bude Kuřecí supreme, polenta, romanesco, květák, žampiony, red chard, šalotka, masová omáčka. Chybět nebude ani vyhlášený J&J Burger (bez kyselé okurky). Na tyto lahodné pokrmy zajděte v sobotu od 18 do 22 hodin, v neděli pak od 18 do 20.30 hodin.

Chcete-li si zasportovat, vyrazte v sobotu do teplické zámecké zahrady, kde v 18 hodin odstartuje dobročinný BĚH S ČELOVKOU s bohatým doprovodným programem. Čeká vás trasa vánočními Teplicemi o délce asi 5 km. Jako doprovodný program zde bude ohňová show, účastníci si budou moct malovat vánoční perníčky a vystoupí děti ze Salesiánského střediska mládeže – ti připraví také rozcvičku před během za podpory 2 fyzioterapeutek centra. Nebude chybět ani tombola, ve které bude možné vyhrát čelovky nebo třeba vstupenky do Thermalia. Celá akce bude laděna do sportovně-předvánoční atmosféry, vč. hudby a malého občerstvení. Účastníky čeká trasa krásnými předvánočními Teplicemi, která bude dlouhá 5,2 km. Běh s čelovkou není závod, jedná se o dobročinnou akci, při které se účastníci mohou projít, proběhnout s přáteli, s rodinou, či jen s pejskem, samozřejmě je možné ji projet na invalidním vozíku. A tak svou účastí podpořit pacienty s roztroušenou sklerózou. Každý ročník je konkrétně věnován lidskému příběhu, který nás hluboce zaujme právě pro nelehkost bytí s touto vážnou nemocí. Osobně akci poskytne záštitu primátor Teplic Bc. Hynek Hanza, a generální ředitel Krajské zdravotní a.s., Ing. Petr Fiala. Svou účastí jí podpoří fotbalisté z FK Teplice různých věkových kategorií. Běh s čelovkou si našel své fanoušky v různých koutech České republiky a každoročně se této akce zúčastní stovky sportovců i nesportovců.

DUCHCOVSKÝ ZÁMEK vás o víkendu potěší vánoční výzdobou a zve na povídání o vánočních zvycích v zámku i v podzámčí. Prohlídky zámku proběhnou od 10 do 15 hodin, začínat budou vždy v každou celou hodinu. Doporučujeme rezervaci na tel. 417 835 301. V případě většího zájmu budou přidávány prohlídky po půl hodině. Vstupné 120 a 80 Kč.

Oblíbená akce s dílnami, soutěžemi, řemeslníky, živou hudbou a spoustou dalšího je nachystána na neděli v prostorách CISTERCIÁCKÉHO KLÁŠTERA V OSEKU v době od 10 do 17 hodin. Čeká na vás domácí atmosféra s vůní svařeného vína, živou kapelou a ukázkami řemesel. Dílničky pro děti s dětskou tématikou, pouštětění skořápek, soutěže a spoustu dalšího. Vstup je zdarma

Ústecko

V sobotu od 15 hodin se bude konat v kostele Narození Panny Marie v Chabařovicích slavnostní zahájení VÝSTAVY BETLÉMŮ, s doprovodným programem. Na pořadu budou vánoční písně, koledy a malé vánoční občerstvení.
Zimní stadion v Masarykově ulici v Ústí nad Labem zve v neděli od 17.30 do 19 hodin na MIKULÁŠSKOU NA LEDĚ. Čeká vás sladké překvapení od Mikuláše, Čerta a Anděla pro všechny, zábava s Dlouhonohými skřítky

SKANZEN ZUBRNICE zve o víkendu v době od 9 do 16 hodin na náves, kde si připomenete adventní a vánoční zvyky z přelomu 19. a 20. století. Nalaďte se nad čerstvě upečenou vánočkou v kachlovém sporáku a ochutnejte tradiční muziku. A bude toho mnohem víc. Děti se můžou těšit na prohlídky na vánoční stezce, kde si vyrobí malou drobnost. Vstupné neuvedeno.

Děčínsko

DĚČÍNSKÁ ZOO se opět po roce promění v peklo. Tradiční mikulášská nadílka s názvem Čertovský rej v zoo čeká návštěvníky v sobotu 7. prosince od 14 hodin. Děti se mohou těšit na cestu peklem plnou pekelných bytostí, které je zasvětí do čertovského řemesla. „V soutěžích naučíme děti vymetat čertovský komín, jíst zelí a po něm se čertovsky šklebit, zastavíme se u čertovské babičky, propadneme čertovskému hazardu a navštívíme také pekelnou kychyni. Letošní ročník Čertovského reje stylově doplní svými vizuálními a zvukovými efekty českokamenická skupina Ignis Iter, která se věnuje světelné a ohňové show,“ prozradila mluvčí zoo Alena Houšková. Kdo splní všechny úkoly, ten se může těšit nejen na dáreček od Mikuláše, ale také na buřtíka, kterého si opeče na pekelném ohni. Nadílka bude připravena pro prvních 200 dětí. Buřty budou k dispozici pouze pro děti, dospělým zoo doporučuje donést si vlastní. Vstupné do zoo dospělí Kč 70, děti (3 - 15 let) Kč 40, senioři (nad 65 let), studenti (do 26 let) Kč 40.

V DĚČÍNSKÉM ZÁMKU VÁS V SOBOTU ČEKÁ 2. ADVENTNÍ KONCERT v kapli Sv. Jiří. Jde o Benefiční koncert pro Andělé bez křídel. Účinkující Capella Mariana je příslibem mimořádného hudebního zážitku. Těšit se můžete na středověké písně. Vstupné 200 Kč, 150 Kč studenti, senioři, ZTP.

V neděli se mohou nejen děti těšit NA ČTENÍ POHÁDEK z úst pana kníže a paní kněžny. A tentokrát to budou pohádky vánoční. Mezi čtením vyrobí děti ozdoby pro zámecký vánoční stromeček. Na zámku je tento den navštíví i svatý Mikuláš se svými pomocníky. Akce se koná od 15 do 17 hodin. Vstupné 50 Kč děti, doprovod 80 Kč.

Synagoga Děčín zve v neděli od 15 do 16.30 hodin na VÁNOČNÍ A CHANUKOVÝ KONCERT - koncert porozumění. Zapěje Dana Koklesová a Nikolaj Nekrasov, klavírní doprovod Irina Lorenc. Zazní hudba Charles Gounod: Ave Maria Giuseppe Verdi: árie hrabě Luny z opery IL TROVATORE W.A.Mozart: árie hraběnky DOVE SONO z opery LE NOZZE DI FIGARO Franz Schubert : Serenáda Giuseppe Giordani: Caro mio ben Giuseppe Verdi: árie Germónta, duet Violetty a Germónta z opery LA TRAVIATA Antonín Dvořák: árie Rusalky z opery RUSALKA Gioachino Rossini: cavatina Figara z opery IL BARBIERE DI SIVIGLIA Giacomo Puccini: árie Laurety z opery GIANNI SCHICCHI Giuseppe Verdi: árie Nabucca z opery NABUCCO duet Abigail a Nabucco z opery NABUCCO v duetu sbor židů. Vstupné neuvedeno.

Litoměřicko

V sobotu zajděte na ČERTA A MIKULÁŠE NA LIBOCHOVICKÉM ZÁMKU v době od 10 d 16 hodin. Vstupné 80 Kč, rodinné 220 Kč, v neděli vás zde čeká Vánoční výstava v interiérech zámku Libochovice. Během speciálních vánočních prohlídek, jež se konají v historických interiérech našeho zámku, se dozvíte a vyzkoušíte zajímavé adventní a vánoční zvyky. Vstupné 60 Kč.

Užijte si ADVENT NA HRADĚ LITOMĚŘICE. V sobotu vás v době od 10 do 17 hodin zde čeká tradiční Adventní jarmark s českými tradicemi, vánočním zbožím, ukázkami řemesel, výrobky z proutí, ručně vyráběnými vánočními ozdobami, textilními hračkami, domácími sirupy a hudebním a divadelním programem. Hned po zahájení vás čeká vystoupení hudebního tanečního a pěveckého souboru Základní umělecké školy Litoměřice, od 14 hodin divadelní soubor Li-Di: pohádka Čert to nemá nikdy lehké. Veselá pohádka o čertíkovi s písničkami od Marka Ebena. Vstupné zdarma.

V sobotu odpoledne můžete vyrazit na horu Říp. ADVENTNÍ VÝŠLAP NA ŘÍP se bude konat každou sobotu až do Vánoc a na jeho závěru vás čeká od 14 hodin koncert. V sobotu 7. Prosince s kytarou zahraje písně Karla Kryla Petr Samšuk.
Vstupné je dobrovolné, dává se do klobouku.

Německo - Drážďany

Obyvatelé Drážďan i hosté z celého světa budou oslavovat při tzv. Štolové slavnosti »Stollenfest«. Její 26. ročník se koná v sobotu o druhém adventním víkendu. Slavnostně vyzdobené koňské spřežení, doprovázené průvodem s více jak 500 aktéry táhne vůz s několikatunovou obří štolou od Rezidenčního zámku historickým centrem až k pódiu na vánočním trhu Štrýclmarkt na náměstí Altmarkt. Tam bude gigantické pečivo nakrojeno 1,6 metrů dlouhým a 12 kilogramů vážícím štolovým nožem, rozporcováno a rozprodáno návštěvníkům slavnosti. Štrýclmarkt nabízí poklady ze saských pekáren a tradiční výrobky řemeslníků z Drážďan a přilehlého okolí. Řezbářské a soustružené zboží z Krušných hor, modrotisk a keramika z Lužice, perník z města perníku Pulsnitz, krajky z Plavna a ochranovské adventní hvězdy tzv. Herrnhuter Sterne se těší velké oblibě dnes stejně jako dříve.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru