Je tu sezona turistických vlaků, lodí i busů. Kam můžete cestovat a jak platit méně?
Parní vlak na Švestkové dráze z Mostu do Lovosic. Foto: Oldřich Hájek
Výlety

Ústecký kraj - V sobotu 30. března začíná pro Dopravu Ústeckého kraje (DÚK) letní turistická sezóna. DÚK do ní i letos vstupuje s řadou novinek.

Oblíbené turistické lodě DÚK mezi Ústí nad Labem a Litoměřicemi (linka 901) a mezi Ústí nad Labem a Hřenskem (linka 902) letos vyplují hned od začátku sezóny. Novinky DÚK nabízí zejména na lince 901. V období od 12. července do 30. srpna jsou nové tzv. „Nučnické plavby“ - pravidelné plavby každý pátek mezi Ústí nad Labem a Nučnicemi. Nabídka mimořádných plaveb lodní linky 901 je pro rok 2019 sice oproti loňsku ochuzena o Štětský jarmark, Roudnické vinobraní a plavbu na FEDO, nově ale přináší podzimní plavbu 16. listopadu z Ústí nad Labem na podzimní otevřené sklepy v Roudnici nad Labem.

Turistické vlaky

Od 30. března vyjede také většina nostalgických motoráčků a turistických vlaků DÚK. Linky T1-T6 budu v provozu podobně jako v uplynulých sezónách až do konce října. Linka T1 pojede nově kromě víkendů i ve všední dny a to od června do září.

Pod linkou T2 z Děčína do Krásné Lípy a Mikulášovic letos nově naleznete nejen už zavedený cyklovlak, ale také turistické spoje které do loňska jezdily pod linkou U27.

Nejvýznamnější letošní změnou je ale rozšíření „rodiny“ turistických vlaků DÚK o linky T7 a T8. Vejprtská horská dráha mezi Chomutovem, Křimovem a Vejprty (linka T7) je prvním přírůstkem, který do loňska jezdil pod označením U15. Letos se linka T7 rozjede 27. dubna a v provozu bude do 29. září. Kromě pravidelných víkendových spojů DÚK s motoráčky řady 810 s cyklovozem nebo motoráčkem řady 814 Českých drah nabídne o prázdninách mimo Tarif DÚK i mimořádné nostalgické jízdy historických souprav, které ve spolupráci s Ústeckým krajem připravila společnost LOKO-MOTIV. Historický vlak je zajímavý i pro cyklisty - sestává z motoráčku s přezdívkou Hurvínek a z přípojného vozu na kola ZTR, ve kterém mohou cyklisté přepravit kolo zcela zdarma.

Do turistických železničních linek je v letošní sezóně pod číslem T8 nově zařazena i svými úchvatnými mosty a tunely vyhlášená Moldavská dráha. Ještě loni jezdila pod číslem U25 jen mezi Mostem a Moldavou. Od podzimní opravy trati se ale linka rozšířila i o spoj z Ústí nad Labem. Na Moldavu v Krušných horách se tedy letos s linkou T8 dostanete buď motoráčkem 810 s vozem pro přepravu kol směrem od Mostu nebo soupravou RegioShark (Žralok) od Teplic a od Ústí. Linka T8 je o víkendech v provozu celoročně, v období od 17. 6 do 30.8. navíc jezdí i v pracovních dnech. Mimo Tarif DÚK se na Moldavu v roce 2019 můžete svézt historickými vlaky během mimořádných jízd ke Dnům evropského dědictví 7. a 15. září na trase Most – Moldava.

Autobusy pro turisty

Autobusová turistická doprava DÚK má pro sezónu 2019 řadu omezení. Většina z nich se týká cyklistů. Na Ústecku nebude oproti loňské sezóně s ohledem na provizorní dopravu DSÚK k dispozici rozšířená přeprava kol na linkách 451 Krásný Les – Ústí n.L. – Suletice, 453 Libouchec – Ústí n.L. – Rýdeč, 455 Ústí n.L. – Český Bukov, 456 Ústí n.L. – Chvalov a 457 Ústí n.L. – Dubice.

Kola se nebudou vozit ani na nejoblíběnější cyklobusové lince minulých let mezi vozy s nástavbou na kola, lince 452 Úštěk – Ústí n.L. – Bahratal. Rozšířená přeprava jízdních kol na Ústecku by měla být zrušena jen na letní sezónu 2019 a pak znovu obnovena.

Podobně by to mělo být s linkou 660 Lovosice – Třebenice – Most, kde se letos kola taktéž přepravovat nebudou. Trvale byla zrušena rozšířená přeprava kol na lince 745 Žatec - Lubenec.

Turisté cestující do saského příhraničí by pak měli počítat s tím, že v letošní letní sezóně nebude k dispozici autobusová linka 583 Vejprty – Annaberg-Buchholz.

Celodenní cestování výhodněji

Na celodenní výlet s DÚK do vzdálenější části regionu je výhodné pořídit si celodenní síťovou jízdenku DÚK, kterou můžete zakoupit pro jednotlivce, rodiny i skupiny.

Kompletní jízdní řády linek DÚK včetně kalkulátorů jízdného naleznete na www.dopravauk.cz.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru