Foto: Ilona Kaulfuss
Zajímavosti

Dubí – Alegorie covidu, Dobrá matka, Stříháníčko nebo Poslední cirkus – témata, která byste možná očekávali zpracovaná v literární či výtvarné podobě. Jen málokdo si je dokáže představit transformovaná do tak křehkého materiálu, jakým je porcelán. Tuhle netradiční výzvu přijala designérka Monika Martykánová, jejíž práce můžete vidět v dubském Domě porcelánu s modrou krví do 10. listopadu.

Výstava prezentuje poslední autorčina díla, která se dotýkají nejen zmíněných témat a nabízejí zajímavý vhled do současné situace ve společnosti, na klišé a normy běžného života. Najdeme zde ale také práce ranější, kdy Martykánová ráda experimentovala s materiálem a jeho limity. Hledání možností a způsobů, jakými lze porcelánu vtisknout konečnou podobu, poskytuje divákům prostřednictvím děl absolventky Ateliéru keramiky na UMPRUM zajímavý umělecký zážitek.

Foto: Ilona Kaulfuss

Monika Martykánová získala cenu Czech Grand Design v kategorii Objev roku. Její díla byla několikrát k vidění na festivalu Designblok a nedávno na výstavě Terra Alba v Moravské galerii. Zájem o její práce je i v zahraniční. Naposledy se představila v exhibici Made by fire v Miláně, která se koná v rámci největšího světového festivalu designu. Její práce jsou součástí sbírek Uměleckoprůmyslového muzea v Praze a Muzea města Prahy. Výstavu Moniky Martykánové v Dubí můžete navštívit ve všední den od 8-17 hodin a v sobotu od 8-15 hodin.

Foto: Ilona Kaulfuss

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru