Co se studenti elektrotechniky naučili na přednáškách, v elektrárně poznali i v praxi
Takzvaná bloková výuka v elektrárně Tušimice. Foto: e-deniky.cz
Zajímavosti

Tušimice - Elektrárna Tušimice skupiny ČEZ již tradičně koncem roku hostila studenty z elektrotechnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. Každý rok absolvují takzvanou blokovou výuku. Poprvé se zde sešli již v roce 1981. Smyslem této zajímavé formy výuky je, aby se všichni seznámili s tím, co je čeká, pokud zvolí cestu elektroenergetiky.

„My to bereme nejen, že je to výuka našich nových potenciálních zaměstnanců, ale že to je něco, co rozšiřuje výuku vysokoškoláků. Několik absolventů této univerzity již u nás pracuje a tušíme, že přijdou i další,“ uvedl Otakar Tuček, ředitel elektráren Tušimice a Prunéřov.

Pro elektrárnu se tak jedná o perspektivní formu výchovy kvalifikované mladé pracovní síly. „Máme asistentská místa, kde se vysokoškoláci rovnou po škole zúčastní dvouletého cyklu, kde se připravují na některou z pracovních pozic, ať už provozní nebo v ranních směnách,“ doplnil Otakar Tuček.

Video

https://www.youtube.com/watch?v=3V3eB_UmKt8

Studenti během blokové výuky absolvují jak teoretickou část, tak část praktickou, při které se podívají rovnou do provozu. Zde je místní odborníci seznámí s technikou, bezpečností a postupy v práci.

Fakulta si nemůže blokovou výuku vynachválit. „My pokračujeme plynule ve spolupráci s ČEZem a jsme samozřejmě rádi, že zde blokovou výuku můžeme dělat. Je součástí našeho vzdělávacího programu. Byli jsme vždycky zaměření spíš do praktického využití, do aplikační formy výuky. To je, že to, co se studenti naučí, tak aby věděli, že k něčemu je a mohli to využít v praxi,“ sdělil doc. Emil Dvorský, z Fakulty elektrotechnické – Západočeské univerzity Plzeň.

Co od blokové výuky očekával jeden ze studentů, který se jí zúčastnil? „Já určitě předpokládám, že se tady dozvím spoustu zajímavých informací a případně bych tady rád v budoucnu pracoval. Energetika je pro mě perspektivní obor,“ uvedl Vít Kubiš student Fakulty elektrotechnické – Západočeské univerzity Plzeň.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru