Magický pátek třináctého láká sázkaře. Kde jsou v Česku nejvíce pověrčiví?
Ilustrační foto: Sazka
Zajímavosti

ČR - Závěr roku a pátek třináctého svou magikou lákají sázkaře i ostatní, kteří jinak vůbec nehrají! Z průzkumu agentury NMS pro společnost Sazka vyplynulo, že obavy z pátku třináctého má pouze čtvrtina lidí.

Sazka na základě tohoto průzkumu připravila i unikátní Mapu pověrčivosti. Ta ukazuje, že největší strach z tohoto data mají v Plzeňském kraji (42,3 %). Naopak obyvatele Královéhradeckého kraje nechává tento den chladnými, obává se ho pouze desetina lidí. Více než 83 % respondentů uvedlo, že jim zatím pátek třináctého smůlu nepřinesl. Právě naopak. V posledních letech se ukazuje, že se snaží využít tohoto dne ke svému štěstí. Sází i ti, kteří jinak vůbec nehrají. „V pátek třináctého pravidelně zaznamenáváme až trojnásobek sázkařů. Symbolika tohoto dne v lidech pravidelně vzbuzuje velkou touhu zkusit štěstí. Ze sázení Sportky právě v den, který je synonymem pro smůlu a neštěstí, se v posledních letech stal pravidelný společenský rituál," říká Václav Friedmann, ředitel komunikace ve společnosti Sazka. Pátky třináctého jsou pravidelně spojeny s mimořádným losováním Sportky.

Šťastné číslo třináctka

Statistiky společnosti Sazka ukazují, že ve srovnání s běžným termínem sází v pátek třináctého až třikrát více lidí. Společnost Sazka přijala dohromady více než milion sázenek, nejčastěji lidé sázeli právě třináctku. „Mezi sázejícími je nejen na pátek třináctého velmi populární právě číslo 13. V našich dřívějších průzkumech jej za své oblíbené označila téměř pětina zákazníků“, uvádí Václav Friedmann.

Mapa pověrčivosti, kterou vytvořila společnost Sazka na základě průzkumu, ukazuje míru pověrčivosti a typické pověry v jednotlivých regionech. Najdete v ní strach z přeběhnutí černé kočky přes cestu, obavu z pátku třináctého, rozsypané soli, rozbitého zrcadla, vykročení levou nohou, strach z projití pod žebříkem nebo ze šlápnutí na víko od kanálu.

1212patek132

Mapa pověrčivosti

Míra pověrčivosti dle krajů ČR

  1. Jihomoravský kraj 56,7 %
  2. Moravskoslezský 56,1 %
  3. Praha 55,7 %
  4. Jihočeský 51,9 %
  5. Olomoucký 50 %
  6. Ústecký 50 %
  7. Zlínský 44,4 %
  8. Plzeňský 42,3 %
  9. Středočeský 42,2 %
  10. Vysočina 40,7 %
  11. Pardubický 37,9 %
  12. Královéhradecký 36,8 %
  13. Liberecký 30 %
  14. Karlovarský 15,4 %

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru